Annons:

  • Måste söka nya platser – 132 dagar före folkomröstningen

    Johanna Karlsson, förälder till barn på Pelarne förskola, är upprörd över förvaltningens hantering av nedläggningen. Med 132 dagar kvar till folkomröstningen uppmanas föräldrarna att söka en ny förskola till sina barn. Foto: Privat

  • Måste söka nya platser – 132 dagar före folkomröstningen

    Körbärskullens förskola i Pelarne kommer att läggas ned den 1 april 2016. Foto: Vimmerby kommun

Måste söka nya platser – 132 dagar före folkomröstningen

132 dagar återstår till folkomröstningen om Pelarne förskolas framtid. Men redan nu tvingas föräldrarna söka nya förskoleplatser till sina barn. – Det känns som fult spel, säger Johanna Karlsson, en av föräldrarna som har barn på Pelarne förskola.

Annons:

I maj månad var 13 barn inskrivna på Körsbärskullens förskola i Pelarne. Nu är det bara nio. Anledningen är att förskolans fritids stängdes tidigare under året.

Frågan är hur många barn som kommer vara kvar på Pelarne förskola när Vimmerbys medborgare ska rösta om dess framtid den 21 februari 2016. Stängningen är planerad till den 1 april och redan nu uppmanas föräldrarna att söka nya förskoleplatser till sina barn.

Inom de närmaste veckorna kommer ytterligare två barn att lämna förskolan – och vid årsskiftet lär det bli ännu fler.

– Vad jag vet kommer det att vara fyra barn kvar då. Det är mina barn och två till. De andra tänker börja någon annanstans. Föräldrarna blir tvingade att flytta barnen redan nu eftersom de lagt nedläggningsdatumet så tätt efter folkomröstningen. Det finns inget spelrum och förvaltningen planerar för nedläggning, säger Johanna Karlsson och fortsätter:

– Det känns hemskt tråkigt. Jag känner att det här inte är avgjort än. Visst lutar det år nedläggning, men folkomröstningen har inte varit än.

Alla barn i Pelarne förskola är garanterade en plats på Norrskenet, som snart växer och blir en förskola med sex avdelningar.

–  De flesta föräldrar i Pelarne tycker att det blir en för stor förskola. Det blir ett långt steg från en avdelning till sex och våra barn har det otroligt lugnt och stilla i den här miljön. De som inte vill ha sina barn på Norrskenet är tvungna att söka platser nu eftersom det är ett sånt tryck på förskoleplatser i Vimmerby stad.

”Varför kan man inte vänta?”

Föräldrarna uppmanas att skicka in sina ansökningar så fort som möjligt.

– Vill man ha någon annan plats måste man söka nu. Det har uttryckts flera gånger. Förvaltningen tänker att förskolan ska läggas ned och förbereder nedläggning. Jag har ingen aning om varför man inte kan vänta till augusti? Det kan inte vara mycket pengar som barn- och utbildningsnämnden sparar på att lägga ned den 1 april istället för augusti. Vissa föräldrar har varit väldigt arga över det här. Egentligen vill alla ha kvar sina barn i Pelarne, men de känner sig tvungna att byta redan nu.

Tror du att man skyndar på det här för att det ska finnas färre barn på förskolan när folkomröstningen genomförs?

– Absolut. Kan man locka fler därifrån så blir det ett argument för nedläggning. Det känns som samma sak med fritids, det var också ett led i det här. Jag tycker att det är fult spel.

Hur har informationen varit från kommunen?

– Informationen har varit bedrövlig. Det har varit många bud. Jag tycker att förskolechefen gör så gott den kan, men det känns som att hon sitter i kläm och att det är de över henne som fattar besluten.  

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt