Annons:

Avsteg från ägardirektiven blir verklighet – så mycket får kommunen

Nu är det klart – det blir avsteg från ägardirektiven för VEMAB. Foto: Bildbyrån

Avsteg från ägardirektiven blir verklighet – så mycket får kommunen

Oppositionen har varit kritisk mot att göra avsteg från ägardirektiven. Nu har kommunfullmäktige tagit beslut om att göra just det och ta ut 13,5 miljoner från VEMAB. 

Annons:

Innan ändringsbudgetdebatten brakade igång i Plenisalen tog man beslut om att göra avsteg från ägardirektivet för Vimmerby Energi- och Miljö AB. 

Sedan tidigare har det funnits en beloppsgräns på fem miljoner kronor i utdelning och koncernbidrag till ägare Vimmerby kommun. 

Det har majoriteten sedan tidigare signalerat att man frångår. Av VEMAB:s historiska resultat på 38,4 miljoner blir utdelningen till kommunen hela 13,5 miljoner kronor. SCV-majoriteten lägger in drygt fem miljoner kronor i budgeten för 2023. Resterande del ska användas som en buffert inför kommande år. 

– Det betyder mycket. Vi ser att vi har sämre förutsättningar framåt och då är varje tillskott viktigt, har kommunalrådet Helen Nilsson (S) tidigare sagt. 

Kritiska till nivån

Oppositionen har dock ställt sig kritiska till utdelningsnivån, som man tycker är för hög. 

– Jag tycker vi behöver en dragning över deras investeringsbehov innan vi tar ut mer pengar. Det är fel läge att ta hög utdelning för att klara driften. Det är inte vad de här pengarna ska användas till, utan det hade varit bättre att pengarna fått stanna i VEMAB för framtida investeringar. Det är oansvarigt att ta det här beslutet, har Niklas Gustafsson (M), oppositionsråd i kommunen, tidigare kommenterat.

Det slutgiltiga beslutet togs på måndagskvällens fullmäktigesammanträde. Då slopade man beloppsgränsen på fem miljoner kronor. Både M och KD reserverade sig mot beslutet. I sitt budgetförslag på skrev M och KD att man väljer att stå bakom att genomföra utdelning från VKF på fem miljoner kronor. Dock skriver man att man vill uppmana till försiktighet när det gäller att göra överuttag ur VEMAB-koncernen utan en seriös genomlysning av vilka framtida investeringar koncernen står inför.

– Ni reserverar er i ärendet, men räknar in uttaget i budget. Därför är jag frågande till reservationen, sa Daniel Nestor (S).

Niklas Gustafsson (M) svarade honom.

– I ägardirektiven står det 50 procent eller maximalt fem miljoner. Det är uttaget utöver fem miljoner som vi inte står bakom. 

Reserverade sig

Lars Johansson (V) ville inte föregå budgetdebatten, men ifrågasatte hur oppositionen fick ihop sin kalkyl. 

– Men det är bra att ni anammar det här och inser att det är svåra år som väntar.

M, KD och SD reserverade sig mot avsteget från ägardirektiven.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt