Annons:

VEMAB SKIFTAR PLATS FÖR STORINVESTERING I VIMMERBY

Vimmerby Energi- och Miljö AB ser ut att skifta plats för sin tilltänkta storinvestering i Vimmerby. Foto: Arkivbild

VEMAB SKIFTAR PLATS FÖR STORINVESTERING I VIMMERBY

I höstas meddelade Vimmerby Energi- och Miljö AB att man hade för avsikt att bygga ett nytt batterilager. Nu verkar det som att man skiftar plats. Investeringen beräknas landa på 65 miljoner kronor. 
Det framgår av protokollet från ett extra sammanträde med kommunstyrelsen.

Annons:

I höstas gick VEMAB ut med ett pressmeddelande om att man valt att gå vidare med en fördjupad teknisk förstudie kring ett batterilageri egen regi. 

– Vi har tagit beslut om en fördjupad teknisk analys och ser att det kan vara en väldigt bra investering, både för att stabilisera elnätet och intjänandet för bolaget. Det handlar mycket om att stabilisera elnätet och det har gjorts på olika håll i landet. Det har funnits i några år hos våra branschkollegor och jag vet exempelvis att Varberg Energi var tidigt ute, berättade Olle Fogelin, vd för VEMAB, vid den tidpunkten. 

Ett batterilageri skulle hjälpa till att stabilisera elnätet. Ett batterilager kan lagra el som sedan används vid belastningstoppar. Då var huvudalternativet ute vid kraftvärmeverket på Tallholmen. 

– Det finns lite olika platser, men ett alternativ kan vara vid vårt kraftvärmeverk på Tallholmen. Men det finns inga beslut där ännu, sa Olle Fogelin.

Extrainsatt sammanträde

Tidigare i veckan hade kommunstyrelsen ett extrainsatt sammanträde. Enda punkten var "investering nätbatteri". Av protokollet framgår att kommunstyrelsen föreslår kommunfullmäktige att godkänna en investering i ett batterisystem som ska kunna lagra energi motsvarande tio megawatt, vilket Vimmerby Tidning var först att berätta.

Det framgår även att anläggningen ska byggas vid Södra Näs. Av protokollet framgår det också att styrelsen i Vimmerby kommun Förvaltnings AB, VKF, ställer sig positiv till investeringen. 

På VEMAB:s styrelsemöte den 29 mars togs beslutet att gå vidare med investeringen. Enligt protokollet rör det sig om en investering på 65 miljoner kronor. Det ska finansieras med en utökad låneram där kommunen går i borgen.

Bolaget vd, Olle Fogelin, vill inte kommentera uppgifterna i protokollet.

– Vi har sagt att vi vill avvakta det möte kommunfullmäktige har den 2 maj, så innan dess har jag inga kommentarer.

Han bekräftar dock att det hänger ihop med pressmeddelandet från i höstas.

– Det är den kommentaren jag kan ge. Vi kommer gå ut med något i samband med fullmäktige den 2 maj. 

När själva satsningen kommer genomföras framgår inte. Det privata företaget Ingrid Capacity ska bygga ett bagerilager på Typografen 2, en tomt som ligger intill den gamla VTT-fastigheten. Där rör det sig om en investering på mellan 100 och 150 miljoner kronor. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt