Annons:

FULLMÄKTIGE SÄGER JA TILL STOR BATTERIINVESTERING

VEMAB:s vd Olle Fogelin besökte fullmäktige på tisdagskvällen. Foto: Simon Henriksson

FULLMÄKTIGE SÄGER JA TILL STOR BATTERIINVESTERING

Kommunfullmäktige har nu sagt ja till VEMAB:s stora investering i ett nätbatteri i Vimmerby. Placeringen blir vid Södra Näs, där VEMAB har ett värmeverk. Det ska kunna generera mycket pengar för VEMAB på sikt.

Annons:

I höstas gick Vimmerby Energi- och Miljö AB ut med att man valt att gå vidare med en fördjupad teknisk förstudie kring ett batterilager i egen regi.

– Vi har tagit beslut om en fördjupad teknisk analys och ser att det kan vara en väldigt bra investering, både för att stabilisera elnätet och intjänandet för bolaget. Det handlar mycket om att stabilisera elnätet och det har gjorts på olika håll i landet. Det har funnits i några år hos våra branschkollegor och jag vet exempelvis att Varberg Energi var tidigt ute, berättade Olle Fogelin, vd för VEMAB, vid den tidpunkten. 

Ett batterilager ska hjälpa till att stabilisera elnätet. Vid ett batterilager går det att lagra el som sedan används vid belastningstoppar.

Ville inte kommentera

I höstas var huvudalternativet ute vid kraftvärmeverket på Tallholmen. Vid ett extrainsatt sammanträde med kommunstyrelsen i april framgick det att VEMAB skiftat placering och nu avsåg att bygga batterilagret vid Södra Näs, där VEMAB har ett värmeverk. 

Av protokollet framgick att kommunstyrelsen föreslog kommunfullmäktige att godkänna investeringen i ett batterisystem som ska kunna lagra energi motsvarande tio megawatt.

Kalkylen säger att det rör sig om en investering på 53 miljoner för hela projektet. Det ska finansieras med en utökad låneram där kommunen går i borgen och VEMAB äskar en borgen på 65 miljoner kronor för att vara på den säkra sidan.

I april ville VEMAB:s vd Olle Fogelin inte kommentera det publika protokollet.

– Vi har sagt att vi vill avvakta det möte kommunfullmäktige har den 2 maj, så innan dess har jag inga kommentarer.

"Väldigt lönsam investering"

På tisdagskvällen sammanträde tog fullmäktige beslut om att godkänna VEMAB:s stora investering i ett nytt batterilager. Olle Fogelin fanns på plats i Plenisalen i afton.

– Det här är resultatet av ett arbete vi hållit på med sedan i höstas och det är väldigt roligt att presentera detta. Det är fantastiskt roligt. Behovet av batterilösningar är väldigt stort och det är bra för elnätet. Det finns en mängd olika sätt att tjäna pengar på det här, säger han inför ledamöterna i fullmäktige.

För att kalkylen ska vara sann är tiden en viktig faktor, menar Olle Fogelin.

– Kalkylen visar att vi får tillbaka pengarna redan efter ett och ett halvt år i det vi kallar "basfallet". Vi har även ett lågt och högt fall, men jag känner mig så trygg man kan vara i den här kalkylen. Det är mycket pengar vi kan få in i bolaget och investeringen är väldigt lönsam, säger han.

Placeringen blir vid Södra Näs. 

– Ska vi bygga ett batteri på Tallholmen så tar det tid och kostar pengar. Sätter vi ett batteri på Södra Näs så har vi den tekniska lösningen och tillgång till marken. Det finns en hyfsat stor yta där. 

Det privata företaget Ingrid Capacity ska också bygga ett bagerilager på Typografen 2, en tomt som ligger intill den gamla VTT-fastigheten. Där rör det sig om en investering på mellan 100 och 150 miljoner kronor. 

Längre version följer senare.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt