Annons:

Så mycket sparar kommunen på sänkta politikerarvoden

Helen Nilsson (S) får sänkt arvode under återstoden av 2023. Foto: Simon Henriksson

Så mycket sparar kommunen på sänkta politikerarvoden

Den rödgröna majoriteten vill att de politika arvodena ska sänkas med fem procent rakt över. Det kan ge en besparing på 350 000 kronor på årsbasis, enligt ekonomiavdelningen.
– Vi måste också bidra, säger kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S). 

Annons:

Vänsterpartiet har länge slagits för sänkta politikerarvodena. Nu får man igenom det i majoritet. Men att politikernas arvoden sänks hänger samman med kommunens mycket svåra ekonomiska kris. 

Den rödgröna majoriteten, bestående av S, C och V, meddelade på fredagen att man vill sänka samtliga politiska arvoden med fem procent. Undantaget är kommunfullmäktige. Där är arvodet, per sammanträde, 500 kronor och det ska kvarstå.

– Det gäller hela vägen utom för fullmäktige. Det är ekonomisk kris i kommunen och då är det som det är. Det handlar inte bara om symbolvärde, men vi känner att vi också måste bidra nu, säger kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S). 

För kommunalrådet själv kommer det innebära att hennes månadslön sänks från 65 700 kronor till 62 415 kronor. Det är en minskning med 3 285 kronor mindre i månaden. 

– Det här gäller från halvårsskiftet eller från och med att vi tar beslutet. 

Kan innebära besparing på några hundratusen

Det hela ska upp i både kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. 

– Det innebär ganska mycket pengar när vi sänker arvodena, säger Nilsson.

Hur länge ska det gälla?

– I alla fall till nästa gång det är revidering. Sedan kan vi inte hamna för långt under övriga politikersverige, men just nu känner vi att vi måste bidra. 

En sammanställning från ekonomiavdelningen visar att totalkostnaden för politiken i Vimmerby kommun förra året låg på sju miljoner kronor. Då är samtliga arvoden, både fasta och rörliga, inräknade. Det kan förstås variera utifrån hur många sammanträden det är, men med motsvarande totalkostnad innebär det en besparing på 350 000 kronor på helårsbasis.

För andra halvan av 2023 skulle det därmed kunna innebära 175 000 kronor. Budgeten för de fasta arvodena under 2023 ligger strax över fyra miljoner kronor. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt