Annons:

KD: Låt flyktingbarnen rädda skolorna – och stoppa folkomröstningen

Gudrun Brunegårds och Sven Weckfors kristdemokrater vill slussa ut flyktingbarn till de nedläggningshotade skolorna. Foto: Simon Henriksson

KD: Låt flyktingbarnen rädda skolorna – och stoppa folkomröstningen

Dra tillbaka nedläggningsbeslutet och stoppa folkomröstningen. Det föreslår Kristdemokraterna i en färsk skrivelse till kommunstyrelsen.

Annons:

Inom några veckor väntas 400 flyktingar anlända till Vimmerby. Många av dem väntas vara barn som har lagstadgad rät till utbildning i Vimmerbys skolor.

Med anledning av det vill Kristdemokraterna dra tillbaka nedläggningsbeslutet och stoppa folkomröstningen. Det anser Kristdemokraterna.

– Hur många av dem som är barn är i skrivande stund okänt, men man kan räkna med att det handlar om åtskilliga tiotals barn. Det skapar ett ökat tryck på platser i skolorna. Skolorna i staden är redan trånga. I detta läge vore det synnerligen oklokt att fortsätta med planerna att lägga ned skolorna i Djursdala och Gullringen och förskolan i Pelarne. Med all sannolikhet kommer dessa skolor behövas framdeles, för att ge undervisning till nyanlända barn, tillsammans med de bofasta barnen, för att det inte ska bli för trångt på de återstående skolorna. Det finns dessutom risk att alltför många nyanlända barn samtidigt kan förorsaka oro i klasserna och försvåra integrationen, skriver Kristdemokraterna i en skrivelse till kommunstyrelsen.

Bättre integration på landbygdsskolor

Beskedet ligger i linje med det förslag som Centerpartiets Ingela Nilsson Nachtweij presenterade igår.

Kristdemokraterna tror också att de mindre skolorna underlättar integrationen.

– På dessa mindre, men väl fungerande skolor, skulle integrationen ha bättre förutsättningar. De nyanlända barnen skulle på så sätt få chansen att snabbare lära sig svenska genom nära kontakter med svenska barn, i små, trygga och väl fungerande enheter med stark sammanhållning. Samtidigt skulle även barnen på ytterskolorna tjäna på situationen, dels genom att deras nedläggningshotade skola skulle få nytt liv, men också genom berikande relationer med de nyanlända barnen och deras familjer.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt