Annons:

Driftchefen: ”Felaktigt att ungdomar kommit in i ishallen”

Kommunen stänger allmänhetens åkning av ekonomiska skäl. Gunilla Palmgård anser att personalen måste prioritera sommarsysslorna. Foto: Linus Johansson

Driftchefen: ”Felaktigt att ungdomar kommit in i ishallen”

I går stängde kommunen ishallen för allmänheten på grund av ekonomiska skäl. Hur mycket pengar som sparas kan inte driftchefen Gunilla Palmgård ge besked om.
– Jag får inte ihop det på något annat sätt, säger hon.

Annons:

Fram tills i går har vem som helst kunna åka skridskor på kommunens isbana – men under torsdagens möttes ett gäng ungdomar av låsta dörrar.

Driftchefen Gunilla Palmgård hävdar att kommunen inte har stängt ishallen.

– Det har inte varit någon officiell allmänhetens åkning och det är snarare så att vi aldrig har öppnat ishallen för allmänheten. Det gör vi när sommaren är slut den 1 oktober.

Men det var i går som dörrarna låstes?

– Ja, men vi har inte stängt den, utan det har aldrig funnits något beslut om att det ska vara öppet. Det har varit felaktigt att ungdomar har kunnat komma in i ishallen.

"Handlar om mycket pengar"

Beslutet är fattat av ekonomiska skäl.

– Man får inte vara på isen ifall det inte finns någon personal. Ishallen tillhör driftenheten och vi sköter Gästgivarehagen, elljusspåret och badplatser. När jag var uppe i veckan var det tre barn på isen, ska jag sätta en personal i två månader för att vakta några stycken kan du räkna ut vad det kostar.

Vad kostar det?

– Det handlar om mycket pengar, men jag kan inte säga det på raka arm. Anledningen är att vi har besparingar och jag har mindre personal än tidigare. Vi kan inte låta andra sköta sommarverksamheten. Att ishallen är igång beror på ett avtal med Vimmerby Hockey.

Du vet inte vad ni sparar på det här?

– Jag får prioritera vad personalen ska göra och i så fall får vi låta bli att sköta Gästgivarehagen. Jag får inte ihop det annars.

Det handlar om en medarbetare två timmar om dagen. Vad kan det spara?

– Det vi diskuterar är om de kan omdirigera sitt arbete och kanske flytta om det. Tanken var aldrig att barnen skulle kunna komma in.

Är det inte slöseri att spola upp en is och så kan inte kommuninvånarna använda den?

– Vi har besparingskrav och ishallen lever inte sitt eget liv. Vi har även saker som andra medborgare vill ha gjort. Det som är frågan här är att det krävs personal.

Men följden blir att allmänheten stängs ute från ishallen?

– Ja, men ska vi ha någon där eller hålla badplatserna i bra skick? Det här är duktig personal som kan göra mycket. Från och med första oktober är de låsta inne i ishallen och då håller vi öppet. Visst kan man prioritera om, men det handlar om våra skattepengar och nu är det bara några barn som åker. Är det jättemånga som vill vara på isen får man omförhandla det. För mig har det aldrig varit en fråga om att stänga någon verksamhet, det är ju sommar ute.

"Kan vara en möjlighet"

Det behöver inte vara en kommunal anställd som finns tillgänglig i ishallen under allmänhetens åkning.

– Det hade kunnat vara öppet om det fanns någon annan vuxen eller någon förälder på plats, men vi får inte lämna öppet när vi är ute på andra jobb.

Vimmerby Hockey har ju en kanslist i ishallen. Räcker inte det?

– Hon har inte det ansvaret, men det kan ju vara en möjlighet.

Har ni tittat på den möjligheten innan tog beslutet?

– Jag kan inte ställa det kravet.

Har du ställt frågan?

– Det har jag inte gjort. 

Kommunalrådet Tomas Peterson (M) stöttar beslutet.

– Jag kände inte till det och det har inte varit upp i politiken. Jag tycker inte att det är så märkligt, det är ju sommarsäsong. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt