Annons:

Sjukfrånvaron inom socialen sjunker:

Eva Berglund (S) är ordförande i socialnämnden. Foto: Simon Henriksson

Sjukfrånvaron inom socialen sjunker: "Kan handla om lågkonjunkturen"

Sjukfrånvaron inom socialförvaltningen sjunker inom alla parametrar. Socialnämndens ordförande Eva Berglund (S) tror att långkonjunkturen kan spela in.
– Men jag säger inte att folk sjukskriver sig för sakens skull, säger hon.

Annons:

Den senaste statistiken från HR-avdelningen för perioden januari till augusti i år jämfört med motsvarande period förra året visar att sjukskrivningstalen inom socialförvaltningen sjunker inom alla parametrar.

Den totala sjukfrånvaron har sjunkit från 11,2 procent till 9,6 procent. Långtidssjukfrånvaron, alltså frånvaro i 90 dagar eller mer, har gått från 3,1 procent till 2,8 procent.

Frisktalen ligger på 52,3 procent att jämföra med 38,9 procent samma tidsperiod 2022.

– Våra sjukskrivningstal sjunker rakt över och det är en positiv nyhet för oss. Det är något som kostar och vi jobbar med. Över sommaren och nu i september går talen ned. Vi får se när influensasäsongen sätter in, men det är nedåtgående nu, säger socialnämndens ordförande Eva Berglund (S). 

Tar inte åt sig äran

Socialdemokraten vill dock inte ta åt sig äran för detta med anledning av det arbete kring sjuktalen som påbörjats. 

– Det är svårt att säga vad det har betytt. Vi har ju inte kommit så långt utifrån det som är påbörjat och planerat, men vi har aktivt med oss tanken och det är en nedåtgående trend. Men det är bra att sjuktalen går åt rätt håll. Jag tänker också att man ska ha med sig att det är lågkonjunktur, det pratas om varsel varstans och någonstans ger det säkert en tanke om att man är rädd om sitt jobb. Jag säger absolut inte att folk sjukskriver sig för sakens skull, men det kan säkert vara något man har med sig. De högsta sjuktalen har vi inom vård- och omsorgsboende och hemtjänst. Där är det väldigt tuffa arbetssituationer.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt