Annons:

VIMARHEM TAR VEMAB TILL FJÄRRVÄRMENÄMNDEN

Vimarhem tar nu VEMAB till fjärrvärmenämnden och Energimarknadsinspektionen. Bilden är ett montage och föreställer Magnus Danlid (C) och Peter Fjällgård (V). Foto: Mostphotos/Arkiv

VIMARHEM TAR VEMAB TILL FJÄRRVÄRMENÄMNDEN

I början av december avslöjade vår tidning att VEMAB ville höja fjärrvärmepriset med hela 40 procent för Vimarhem. De två kommunala bolagen var inte överens – och nu meddelar Vimarhem att man går till fjärrvärmenämnden och Energimarknadsinspektionen.
– Vi ser ingen annan möjlighet, säger Vimarhems ordförande Magnus Danlid (C).

Annons:

Nyheten slog ned som en bomb i början av december. Efter möten om fjärrvärmepriset för 2024 stod det klart att Vimarhems höjning skulle bli 40 procent. 

– Det är klart det här påverkar oss. En kostnadsökning motsvarande fem procent av hela vår omsättning på en kostnadspost. Det förstår vem som helst att det är oerhört tufft. Den här storleken på höjning har jag aldrig hört talas om, sa Johan Oléhn, vd för Vimarhem. 

VEMAB:s vd Olle Fogelin såg ingen konflikt i det hela. 

– Det innebär att vi träffas och har en dialog, där vi redogör för skälen och grunderna för att vi sätter de taxor som vi gör. Det är ingen prisförhandling i den bemärkelsen eller på det sättet. Bakgrunden är så enkel som att vi har fördyrade omkostnader på bränslekostnaderna. Det här är ju inte just för Vimarhem som de här taxorna gäller, berättade han. 

Dubbla instanser

Nu står det klart, efter Vimarhems senaste styrelsemöte, att man går till fjärrvärmenämnden och Energimarknadsinspektionen mot sitt systerbolag. Detta eftersom man anser att en 40-procentig höjning med start från 1 januari inte är rimligt.

– Vi har inte gjort det här tidigare, men har heller aldrig varit med om en sådan här hög höjning tidigare. Vi ser ingen annan möjlighet än att föra frågan vidare och det enda rimliga är att få det prövat i de instanser som finns. Hur de kommer hantera det kan jag inte veta, men är den ordningen som gäller, säger Magnus Danlid (C), ordförande i Vimarhem. 

Det kommunala bostadsbolaget tar nu alltså energibolaget till dubbla instanser. 

– Vi har förståelse för att värmen behöver höjas och likaså själva taxan. Allt har gått upp. Vi har varit beredda på en lägre höjning, men att få 40 procent som ska gälla från 1 januari – det tycker inte vi är rimligt. Vi har hyreshöjningar från 1 april och har inte möjlighet att ta höjd i hyresförhandlingarna för en 40-procentig höjning på värmen. Det är bra att styrelsen tog beslut om det här och att Johan nu får det här i uppdrag. 

"Inte bra"

Kommunstyrelsens ordförande Helen Nilsson (S) uttryckte redan i december att det är olyckligt att de två kommunala bolagen inte kan komma överens. 

– Det är inte bra och inte något vi är vana vid. Vi har alltid samarbetat väl och från Vimarhems sida tycker vi att fjärrvärmen är en fantastisk produkt. Men en så här plötslig höjning kan inte vi som bolag ta. Vi måste se till Vimarhems hyresgästers intresse, säger Magnus Danlid.

Vad kan en 40-procentig höjning innebära för ert yrkande kring hyreshöjningarna?

– Det är runt 4,5 miljoner kronor i extra kostnad för oss i Vimarhem. Vi har runt 90 miljoner i hyresintäkter och det här är då runt fem procent i utslag bara på värmen på hyran. Sedan har vi andra kostnadsökningar också. Går det här igenom måste vi ta höjd för den här kostnaden.

Vad tror du om utfallet?

– Jag har ingen uppfattning om det. Vi har aldrig gått hit tidigare, så det får vi se. 

"Måste titta på VEMAB:s kostnader"

Peter Fjällgård (V) är ordförande i VEMAB och säger att Vimarhem har sin fulla rätt att göra på det här sättet. 

– Då får vi ett utslag på det, men jag är inte särskilt orolig. 

Är du säker på att ni får rätt?

– Säker kan jag inte vara, men det är proportionerligt sett till kostnadsökningarna. Vi har runt 100 procents ökning av kostnaderna. Det här är ett tekniskt system och man kan gå dit om man vill skjuta sina kostnader också. Då träder inte prishöjningen i kraft direkt och det finns ingen retroaktivtet i det. Det är bara synd att två kommunala bolag inte kan komma överens kan jag känna spontant, säger Fjällgård. 

Vad tänker du om just det?

– Jag måste titta på VEMAB:s kostnader. Det är ett aktiebolag precis som Dagens Vimmerby och det går inte att driva det med förlust. Vi kan inte göra röda siffror. Vi är ett kommunalt bolag och det finns ingen vinstmaximering i det här, men vi kan inte göra röda siffror. 

Kunde man gjort något tidigare för att undvika den här situationen?

– Det man kunde ha gjort är att ha haft en större höjning för ett år sedan, men då hade man killgissat. Det valet gjorde man inte då och det var innan jag hamnade här. Man måste se från vad man höjer och till vilken nivå samt jämföra med andra. 

Tror du att det här kan påverka förtroendet mellan bolagen på sikt?

– Jag har inte tänkt i de banorna. Om jag ser bort min ordföranderoll i VEMAB, så tänker jag att ägaren, alltså politiken, får vara mer tydlig kanske. Det är ägaren som styr till sist och då får man se till att bolagen kommer överens. Men det är som det är och vi får se vem som får rätt. Vi sköter vårt och Vimarhem sköter sitt. Det är den här vägen man ska gå om man inte är nöjd. 

Oklar tidsaspekt

Exakt hur lång tid det kan ta att pröva det här är något oklart. 

– Normalt, efter vad jag förstått, är att det kan ta några veckor. Nu är vi inte ensamma i Sverige och jag kan tänka mig att det är ett stort tryck säkert. Vi har inte höjt mest eller minst, så det kan nog ta lite tid, säger Peter Fjällgård. 

HÄR kan du läsa den tidigare artikeln från december månad med kommentarer från både Johan Oléhn och Olle Fogelin. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt