Annons:

Erixon: ”Vår ambition är att göra rätt och riktigt”

Vimarhems vd Jan Erixon anser att Vimarhem måste göra en offentlig upphandling. Foto: Simon Henriksson

Erixon: ”Vår ambition är att göra rätt och riktigt”

I sin upphandling hänvisar Vimarhem till en rekommendation där det klart och tydligt står att en upphandling av kommunikationsoperatör inte omfattas av LOU.
Trots det hävdar bolagets vd Jan Erixon att en upphandling behöver göras. Därmed riskerar skattebetalarna i Vimmerby, som investerat över 50 miljoner i ett kommunalt fibernät, ett rejält intäktsbortfall.
– Vår ambition är att göra rätt och riktigt, säger han.

Annons:

Kommunledningen och Vimarhem har återigen hamnat på kollisionskurs med varandra. Kommunalrådet Helen Nilsson vill nu att Vimarhem stoppar sin upphandling av fiberanslutningar till 384 lägenheter och istället gör en intern upphandling med Vimmerby kommun.

I teorin får en sådan lösning stöd av Upphandlingsmyndigheten. Faktum är att Vimarhem själv, i upphandlingsdokumenten, hänvisar till rekommendationer där det klart och tydligt framgår att upphandling av kommunikationsoperatör inte omfattas av LOU.  

– Vi vill ha det här affärsmässigt och i enlighet med LOU. Det är viktiga bitar, det känner du till sedan tidigare, och vår ambition är att följa lagen.

Olika syn på lagen

Erixon har gått igenom Upphandlingsmyndighetens information om LOU:s undantag för interna kontrakt, som tillåter köp mellan kommuner och dess helägda dotterbolag utan upphandling. Han tycker inte att verksamhetskriteriet i skrivningen uppfylls.

– Det är ju alldeles uppenbart, men det är som att folk läser vad de vill läsa i det här. Vi har anlitat en upphandlingskonsult som gjort massa sådana här upphandlingar och ambition är att göra rätt och riktigt. Kommer det fram något nytt får vi ta hänsyn till det då. 

Upphandlingsmyndigheten kommenterar Jan Erixons invändning så här:

– En enig skara säger att kommunala bostadsbolag agerar i en kommunal angelägenhet. Det finns alltid gränsdragningar, men så vitt vi vet så finns det inga kommunala bostadsbolag som inte uppfyller verksamhetskriteriet, säger myndighetens Gustav Hammarsten. 

 "Kan vara en gammal version"

Utöver det hänvisar Vimarhem själva till en rekommendation där det står att avtal om kommunikationsoperatör inte behöver upphandlas. Rekommendationen har tagits fram av SABO (Sveriges Allmännyttiga bostadsbolag) och SSNF (Svenska Stadsnätsföreningen). 

– I så fall står det fel, men det kan vara en gammal version. Allt i den här lagstiftningen har skruvats åt.

Du är säker på att er egen rekommendation i den pågående upphandlingen är felaktig?

– Det är jag inte alls säker på, men jag har inte tid med det här just nu. Vår ambition är att göra rätt och riktigt, det är vad jag kan säga.

 "Vill slippa sådana här affärer"

Frågan diskuterades på Vimarhems styrelsemöte i går och ska diskuteras igen i eftermiddag. Då träffas kommunledningen och styrelseledamöter från både Vimarhem och VEMAB. 

– Vår allmänna inställning är att vi vill vara affärsmässiga och att vi vill göra rätt och riktigt. Vi har haft flera affärer på tråden när det gäller LOU och ambitionen är att göra rätt och riktigt.

Har ni fått instruktioner från kommunledningen om att avbryta upphandlingen?

– Nja… Vi har kommunicerat den så den ligger ute sedan 14 augusti.

Hur ser du på att kommunalrådet anser att ni ska beställa kommunens nät?

– Det får stå för henne. Vad man vill är en sak och vad det blir en annan. Styrelsen har en ambition är att göra rätt och riktigt. Vi vill slippa sådana här affärer som vi varit inblandade i och vill göra rätt och riktigt.  

Upplever du att Helen uppmanar er att bryta mot LOU?

– Nej, det gör jag väl inte heller. Det är alltid tolkningar i allting. Den ena tolkar si och den andra tolkar så. Vi har fått en bild av en expert och vi vill följa LOU och göra rätt. Vi måste känna oss trygga med de beslut vi fattar och måste hitta det som vi tror på. Styrelsen har ansvaret för att vi gör rätt för oss och vi går naturligtvis på vad vår branschorganisation säger. Kommunledningen har möjligen fått en annan bild av någon, det är två sidor av varje mynt.

Upplever du att kommunledningen försökt få er att stoppa upphandlingen?

– Stoppa vet jag inte. Jag vet inte ifall hon fått tillräcklig information. Hon har väl fått en bild och ser till det bästa i det här från deras sida. Vi har LOU att rätta oss efter.

Till oss säger Helen Nilsson att hon vill stoppa upphandlingen. Hur ser du på det?

– Då får du prata med henne om det. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt