Annons:

Finns ytterligare undantag som Vimarhem kan tillämpa

Vimarhem kan tillämpa två olika undantag i LOU för att dra in kommunens fibernät i fastigheterna. Foto: Pixabay

Finns ytterligare undantag som Vimarhem kan tillämpa

Vimarhem har gått ut med en offentlig upphandling för fiberanslutning av 384 lägenheter i kransorterna. Detta trots att kommunen har ett eget fibernät och LOU tillåter interna kontrakt. LOU har också ett teleundantag som Vimarhem kan tillämpa.
– Det är definitivt möjligt att pröva, säger Gustav Hammargren på Upphandlingsmyndigheten.

Annons:

I går avslöjade Dagens Vimmerby att Helen Nilsson vill att Vimarhem stoppar sin pågående upphandling av fiberanslutningar till sina hyresgäster i kransorterna.

Skälet är att Vimarhem kan tillämpa LOU:s undantag för interna kontrakt, som innebär att kommuner och helägda kommunala bolag kan köpa tjänster av varandra utan att upphandla.

– Utifrån vad jag fått berättat så kan det gå att göra en intern upphandling. Sedan är det en intern angelägenhet för kommunen att hantera hur de styr sina bolag och det kan inte jag uttala mig om, men upphandlingsrättsligt går det alldeles utmärkt om förutsättningarna för att göra en intern upphandling finns, säger Upphandlingsmyndighetens Gustav Hammargren till Dagens VImmerby. 

"En svårare fråga"

Utöver undantaget för interna upphandlingar innehåller LOU ett så kallat teleundantag. Det skulle också kunna vara en framkomlig väg om Vimarhem vill dra in kommunens fibernät i sina fastigheter.

– Det är en svårare fråga om det är tillämpligt, men det är definitivt möjligt att pröva. Men gör man en intern upphandling behöver man inte göra den prövningen, säger Gustav Hammargren.

Men teleundantaget skulle också gå att tillämpa?

– Det är för snårigt för att jag ska uttala mig om det, men det är absolut en väg att titta på om man är intresserad av det. Det är den upphandlande myndigheten som har bevisbördan för att tillämpa undantagen, det är vad jag kan säga.

 "En tolkning som jurister får göra"

VEMAB:s vd Torbjörn Swahn, som numera ombesörjer det hårt kritiserade projektet Vimmerby Fiber, säger så här:

– Jag är ingen expert på LOU på det viset, men jag vet att det finns ett undantag som medger att man kan direktupphandla fibernät, men det är en tolkning som jurister i så fall får göra, säger han. 

I själva upphandlingen kan inte VEMAB lägga något anbud.

– Vi levererar inte någon fiber. Det enda vi tillhandahåller är en fibersamordnare som jobbar som en resurs. VEMAB kan inte lägga ett anbud i den här upphandlingen, det kan den som äger fibernätet göra.

Hur Jan Erixon ser på upphandlingen kan du läsa om här.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt