Annons:

  • Så ser KD och SD på beskedet:

    Ola Hammarbäck (KD) är glad för orternas skull. Foto: Simon Henriksson

  • Så ser KD och SD på beskedet:

    Morgan Esping (SD) ser det som att majoriteten följer folkets vilja. Foto: Arkivbild

Så ser KD och SD på beskedet: "Följer folkets vilja"

Majoriteten avvecklar ingen skola eller förskola. Ett besked som både Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna förstås reagerar över. 

Annons:

Utredningen visade att det var möjligt. Men efter att den politiska majoriteten varit runt på alla orter där skolor och förskolor riskerat att läggas ned kom beskedet i dag. 

Ingen av de fyra orterna kommer förlora sin skola eller förskola. Ett besked som både Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna reagerat på.

– Från Kristdemokraternas sida ville vi inte ha en utredning från första början. Vi såg att det skulle skapa oro och att vi ändå inte skulle gå till skolnedläggning. Därför röstade vi nej till utredningen. Nu har den gjorts och en viktig del i processen är att mötena fått äga rum. Jag är glad för de boende på orternas skull och att man kommit fram till att man vill behålla skolorna, säger Ola Hammarbäck (KD), som sitter i barn- och utbildningsnämnden. 

Nämnden äskar nu drygt nio miljoner kronor för att kunna behålla nuvarande skolstruktur.

– Jag tänker att det finns en tanke från majoritetens sida när man går fram med det här äskandet. Vi får se vad de tänker sig är nästa steg. Det är en besvärlig situation och det är vi medvetna om, men jag är naturligtvis glad att skolorna får vara kvar och nu får vi se hur det här hanteras ekonomiskt framöver.

Hade du väntat dig det här beslutet?

– De senaste dagarna har jag trott att man ska hamna här. Innan det har jag inte vetat. Men processen har skapat mycket oro i kommunen, det är ofrånkomligt. 

"Följer folkets vilja"

Morgan Esping, Sverigedemokraternas ledamot i nämnden, säger att man nu följer folkets vilja. 

– Tendensen har varit tydlig i samhällena och tittar man på förra valet var närmare 80 procent som inte ville lägga ned skolor. Jag ser det här som att man följer folkets vilja, säger han.

Inte heller Esping överraskades över vägvalet.

– Jag har studerat i dem i de olika orterna och jag blev inte överraskad. Som jag ser det hade skolan varit en kortsiktig lösning. Ekonomin behöver ses över i stort och bekymret hade kvarstått på lång sikt. Det behövs en helhetsgenomgång och en översyn av alla verksamheter. Det värsta jag vet är att nedmontera landsbygden i vår lilla kommun.

"Väljarna avgör förtroende"

Det återstår drygt ett par år innan kommuninvånarna på nytt går till valurnorna. Men kommer KD och SD att tjäna på det här?

– Det är väljarna som avgör förtroende, men visst. Väljarna är inte dumma, jag har fullt förtroende för dem och sådant här registrerar man. Folk glömmer också, men man vet vilket parti det går att lita på, säger Morgan Esping (SD). 

– Jag hoppas alltid att folk har förtroende för oss som parti och vi har stått upp för skolorna. Vi ställer upp i andra frågor också, sedan är det upp till väljarna, säger Ola Hammarbäck (KD).

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt