Annons:

Vänsterpartisten lämnar i protest – vill ta bort chefer i stället för att spara på barn

Pia Young lämnar nu politiken i Vimmerby och är mycket kritisk. Foto: Arkivbild

Vänsterpartisten lämnar i protest – vill ta bort chefer i stället för att spara på barn

Pia Young vill inte se några besparingar på barn. Det är en stor orsak, tillsammans med en kommande flytt, till att hon lämnar alla sina politiska uppdrag i Vimmerby kommun.
– Vi måste genomlysa hela kommunen uppifrån och ned, säger hon. 

Annons:

Under torsdagen fick vår tidning ta del av Pia Youngs begäran om entledigande som hon skickat till kommunen för några dagar sedan. Pia Young, som varit en del av Vimmerbypolitiken i 17 år, angav då att skälet var en flytt till en annan kommun.

Det är en sanning. Men det finns en till.

– Som det politiska läget är nu, både generellt och här i Vimmerby, och då framför allt här, så kan jag inte vara med och vara ansvarig för den politik som drivs. Jag är irriterad över det för alla partier, från höger till vänster, säger att vi ska satsa på barnen. Men år efter år har vi effektiviserat inom barn- och utbildningsnämnden och det påverkar skolan och dess resurser. Jag hade tänkt att sitta kvar tills jag flyttade, men jag väljer att gå av redan nu, berättar Pia Young. 

Är du kritisk mot ditt eget parti?

– Kritisk mot mitt parti är jag inte. Vi är överens. Men när vi pratar om barn, så ska vi prata om alla barn. Jag tycker inte att det har kommit fram i debatten kring landsbygdsskolorna. Alla barn, även barnen i storstaden, drabbas av effektiviseringarna. Kan vi inte få tillskottet på 9,1 miljoner kronor så blir det en katastrof för alla skolor i Vimmerby kommun. Då blir alla barn, både i storstaden och på landsbygden, lidande. Jag vill inte lägga ned något och jag vill inte spara en krona på barnen. 

Orolig för vad som väntar

Pia Young är orolig för vad som väntar.

– Vi ska ha en vettig utbildning för alla barn, även barn med behov av särskilt stöd. Vimmerby kommun har jobbat med det här och både AL och Vimar har bra strategier för det, men jag är rädd för att det kommer strypas nu. De här barnen är extra känsliga och har fått lida hela tiden. Nu är det risk för ännu större konsekvenser. Skolorna har redan sparkrav på sig och jag har varit på flera besök. Rektorerna förstår inte hur de ska få ihop sin undervisning. Det har inte kommit fram vilken katastrof det här är och man lyssnar inte på barnen. 

Hon ser en risk för att fler barn och unga dras in i miljöer som inte är sunda för dem.

– Jag jobbar inom kriminalvården och ser yngre och yngre komma in. Det är katastrof. Att i en tid när vi pratar om att barn och unga dras in i kriminalitet göra det ännu sämre för dem, så kan vi inte ha det. Skolan är jätteviktig i det här sammanhanget och man spenderar den största delen av sin vakna tid i skolan. Det måste finnas vuxna i skolan som kan stötta och bromsa barnen i tid. 

Vill spara på chefer

Pia Young önskar i stället att hela kommunen blir genomlyst.

– Man kan börja uppifrån och nedåt. Vad behöver vi för att ha en bra skola och en bra äldreomsorg? Det går att ta bort chefer och administratörer. Jag säger inte att människor är onödiga, men det är sämre att spara på barnen. Över hela kommunen måste vi titta på chefsnivå och se var pengarna rinner. Vi är dyrare än alla andra, varför är vi det? Men det här är så känsligt att man inte vill ta i det. Tjänstemännen säger bara att det inte går att göra något.

Har du inte fått med dig övriga på det här?

– En del håller ju med, men det är mycket snack och lite verkstad. Både som politiker och hög tjänsteperson måste man våga ta väldigt jobbiga beslut och titta på sina organisationer. Vad behöver vi inte ha? Tycker man att barnen är viktiga, så kan man inte lägga pengar på andra saker. Man måste ta fram vågen och väga vad som är viktigast. 

Upplever du att ni inte borde ha gått in i det här samarbetet i Vimmerby?

– Jo, det tycker jag att vi borde. Vi har större möjlighet att påverka nu, men skolan har skötts dåligt hela tiden. Det är inget som har hänt med den här majoriteten. Men nu känner jag inte att jag vill vara med längre och då får andra gå in med mer energi.

Flyttar längre fram i år

Under våren går flytten till Västerviks kommun. Att lämna kommunpolitiken i Vimmerby känns kluvet, säger hon.

– Det är både skönt och tråkigt. Man har skapat relationer och kontakter med alla politiker på båda sidor. Man har hållit på med det här minst någon gång varje vecka.

Kan det bli aktuellt att engagera dig i Västervik?

– Nej, det tror jag inte. Min kritik är i stort och jag vet inte om jag orkar dra det här lasset längre. Vänsterpartiet är bra, men man lyssnar inte på oss. Jag orkar inte prata för döva öron mer.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt