Annons:

Peterson (M) om arbetsmiljön:

Tomas Petersons (M) bild av arbetsmiljön stämmer inte alls överens med den Jens Stenman beskrev i sin debattartikel.

Peterson (M) om arbetsmiljön: "Finns en stor öppenhet"

Personalchefen Monica Bergh kände inte igen den bild av arbetsmiljön inom kommunen Jens Stenman (V) beskrev i sin debattartikel. Tomas Peterson (M), kommunstyrelsens ordförande, tror inte heller den stämmer.
– Det är inte min bild av det, säger han.

Annons:

Tomas Peterson (M) reagerade kraftigt på den bild om att medarbetare inte öppet vågar berätta om sin situation på grund av rädsla för repressalier i Jens Stenmans (V) debattartikel. 

– Jag reagerade på att han påstår att det finns de som är rädda för repessalier när man har synpunkter. Det har jag aldrig mött och jag kan inte tänka mig att det är så, säger kommunstyrelsens ordförande. 

Hur allvarligt är det om det stämmer? 

– Jag tror inte att det är så. Jag tror att det finns en stor öppenhet och en bra ledarfilosofi. Vi har nyligen haft en stor arbetsmiljöenkät där alla har haft möjlighet att säga sitt. 

Menar du att det han för fram inte kan vara sant?

– Jag vet inte, jag har inte kontrollerat det och kommer inte att göra det. Det får stå för honom. Det är inte min bild i alla fall.

Men i en kommentar till Jens Stenmans debattartikel skrev Peterson att han skulle titta vidare på frågan. 

– Jag har tagit upp det med personalavdelningen och det ska titta på vad som kan finnas bakom. Är det på det sättet är det väldigt allvarligt, men det kan jag inte tänka mig. Jag har min bild och jag träffar många medarbetare och chefer varje dag.

"Varit bekymmersamt"

Det påstås också att personal öppet har gråtit på sin arbetsplats. En bild Tomas Peterson mer tror kan stämma överens med verkligheten. 

– Det har varit bekymmersamt, framför allt inom barnomsorgen. Det var därför intagningen stängde i våras och vi fick indikationer på det genom Birgitha Sahlins agerande, när hon avsade sig arbetsmiljöansvaret. Vi försöker rätta till det, men det har varit ett bekymmer. Vi har tagit det på största allvar och det ska bli förändringar. Vi har också lagt till extra budgetmedel till nästa år två gånger, något som Centerpartiet tyvärr inte har ställt upp på.

Hur har det kunnat bli så?

– Belastningen och barnantalet har ökat kraftigt de senaste åren och det beror på att vi har en bra arbetsmarknadssituation, det är många som vill ha barnomsorg. Vi har inte vaknat till och följt med i utvecklingen så snabbt som vi ska göra. 

"Stämmer inte"

I nuläget ligger man mer rätt, säger Tomas Peterson. 

– När som helst öppnar vi de nya paviljongerna och sedan ska vi bygga en ny förskola. Då får vi lokaliteter. Vi har tillsatt tio extra tjänster direkt till förskolan, men sedan kommer det inte bli lätt att rekrytera personal. Men det är en annan fråga.

Vänsterpartisten kritisterar även majoriteten – och skriver att kommunen genom att "gömma" pengar gör överskott, samtidigt som de anställda "drivs in i sjukdom". 

– Det stämmer inte. Vi har en helt öppen redovisning och transparens. Däremot använder vi inte enstaka års överskott för att bygga upp kostnader år för många år framöver. Vi använder dem till amortering och till att spara.

De menar att man gör det på bekostnad av hur personalen mår?

– Det finns ingen sådan koppling, inte alls. 

Ändå skjuter ni till pengar nu?

– Det gör vi. Och det gör vi för att vi långsiktigt ser att vi har möjlighet till det. Behovet och personaltätheten har en koppling. Med stora behov behöver vi resurser för att klara av det. 

Kunde ni ha amorterat i lägre takt?

– Det skulle man ha kunnat gjort, men det fungerar inte. Vi måste ha en basekonomi som fungerar.

Här kan ni läsa Jens Stenmans debattartikel och här kan ni läsa hur Monica Bergh ser på arbetsmiljön.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt