Annons:

Landstingsoppositionen pressar KLT  – och satsar på primärvården

Christer Jonsson (C), Elin Landerdahl (M), Pierre Edström (FP), Gudrun Brunegård (KD). Foto: Simon Henriksson

Landstingsoppositionen pressar KLT – och satsar på primärvården

15 miljoner satsar landstingsoppositionen på primärvården. Alliansen säger sig ta krafttag mot underskotten – och vill också sätta hårdare krav på KLT. – Vi är oerhört bekymrade över att landstingets olika verksamheter har växande strukturella underskott, säger landstingsrådet Christer Jonsson (C).

Annons:

"Dags att gasa – och bromsa". Så beskriver landstingsalliansen själva sin skuggbudget som presenterades på tisdagen i Vimmerby. 

I sin budget satsar de fyra allianspartierna hårt på primärvården. 15 miljoner kronor ska gå till primärvården och hälsocentralerna, vilket är nästan allt av de 18,5 miljoner kronor som ska överstiga den rödgröna majoritetens satsningar. Satsningen på primärvården gäller både förbyggande insatser och stimulerande åtgärder för att klara bemanningsproblemen.

 Vi satsar 15 miljoner kronor mer än majoriteten på primärvården och hälsocentralerna. Genom att kunna erbjuda bättre villkor för läkare och sjuksköterskor runt om i länet kan man minska på inhyrd personal. Vi vill att länets invånare ska slippa möta en ny okänd läkare vid varje besök, säger Gudrun Brunegård (KD). 

Hon och hennes alliansvänner menar att primärvården är oerhört viktig att satsa på. 

 Vi menar att primärvården är basen i hälso- och sjukvården. Ju mer som kan ske där, desto mindre kan övriga bekostas. Kan vi ordna mottagningsbesök i primärvården får vi till stånd en billigare sjukvård, fortsätter hon. 

Bemanningsföretag

Ett stort problem landstinget brottas med är kostnaderna för bemanningsföretag som skjutit i höjden.

   Landstinget måste bli en mer attraktiv arbetsgivare för att klara framtida bemanning. Det blir vi genom att erbjuda fler möjlighet till fast anställning istället för vikariat, heltid istället för deltid och lönetillägg i svårrekryterade yrken och på orter där det till exempel är svårt att hitta läkare till hälsocentralerna. Landstinget ska också erbjuda en anställningsgaranti till nyutexaminerade sjuksköterskor som genomgått sin utbildning i länet, säger Pierre Edström (FP).

Primärvårdssatsningarna innebär också en satsning på landsbygden, anser alliansen. 

 – Vi vill stimulera för att få till fler filialer och göra det ekonomiskt möjligt för det, säger Elin Landerdahl (M). 

Inte högre taxor

Alliansen vill framför allt spara genom att ställa hårdare krav på Kalmar länstrafik. KLT ska täcka sina kostnader med upp till 50 procent gentemot nuvarande 43 procent. Enligt alliansen ska detta spara 20 miljoner kronor 2016. 

 – Vårt län har bland de högsta avgifterna och samtidigt är det en liten andel av befolkningen som nyttjar kollektivtrafiken. Vi måste titta på hur andra län löser den frågan, säger Gudrun Brunegård (KD). 

Men högre taxor ska det inte innebära. 

 – Nej, det tror vi inte. Däremot kan vi behöva utnyttja vår trafik på ett bättre sätt. Vi är ett av de dyraste länen att åka i och vi kanske kan ta betalt på ett annat sätt? En del linjer kan komma att bli närtrafik också. Men det är en bred analys som måste göras. 

Vill vända trenden

Vid årsskiftet tar landstinget över det regionala ansvaret för kulturen. Och oppositionen vill satsa på länets kulturområden. En halv miljon kronor avsätter de för 2016.

 – Det finns behov på kultursidan som gör att det behövs en ökad satsning. Näs är en av dem som står och knackar på dörren. Det är inte rimligt att enskilda kommuner sköter det själva. 

Men den här budgeten hoppas Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Folkpartiet vända landstingets trend. 

– Vi är oerhört bekymrade och oroliga över att landstingets olika verksamheter har växande strukturella underskott och att budgetarna varit i väldigt stor olag en längre tid, säger Christer Jonsson (C). 

– Deras budget har ingenting med verkligheten att göra. Majoriteten har skapat en situation där vi har samlade budgetunderskott på 190 miljoner kronor. Inget pekar heller på en ekonomi i balans. 

Oppositionen vill att landstinget tar fram åtgärder under 2016 som minskar kostnaderna med 50 miljoner. 2017 ska det öka till 100 miljoner kronor. Med den här budgeten hoppas alliansen undvika skattehöjningar i ett längre perspektiv.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt