Annons:

C vill se mer pengar till kulturen och föreningslivet

Centerpartiet, med Ingela Nilsson Nachtweij och Erik Paulsson, har tagit fram ett eget budgetförslag. Foto: Simon Henriksson

C vill se mer pengar till kulturen och föreningslivet

Centerpartiet är överens med majoriteten om stora delar av budgeten. Men Centern vill se mer pengar till kulturskolan och föreningslivet.

Annons:

Centerpartiet presenterade sitt budgetförslag på gårdagens sammanträde med kommunstyrelsens arbetsutskott. När det gäller driftekonomin vill C satsa 100 000 kronor extra på föreningsbidraget och 200 000 extra på kulturskolan.

– Vi ska tillbaka till den nivå som vi var på innan man drog ned på föreningsbidraget. Vi hade 265 000 i budget 2016 och vi vill tillbaka dit. Vi yrkade också att musikkåren ska få 20 000, men majoriteten ville bara ge dem 12. Musikkåren är viktig och har blivit illa behandlad, säger Ingela Nilsson Nachtweij, oppositionsråd. 

 "Bara några enstaka"

Centerpartiet vill även satsa 200 000 kronor extra på kulturskolan för att utöka utbudet.

– Antalet elever har minskat väldigt mycket och samarbetet med Hultsfred har inte blivit verklighet. Det är fullt i Hultsfred och bara några enstaka elever härifrån som går på kulturskolan där.

Vilka instrument pengarna ska gå till vill inte Centern peka ut.

– Vi vill inte definiera det, men jag tänker att man kan jobba i mindre grupper med de populära instrumenten.

 Vill sänka IT-kostnaderna

Vimmerbys största oppositionsparti föreslår också en rad besparingar. En tjänst ska bort på näringslivsenheten, man vill införa samlade skoldagar och man vill sänka IT-kostnaderna inom skolan.

Totalt ska besparingarna minska kostnaderna med 2 miljoner under 2018.

– Vi har tre medarbetare på näringslivsenheten i dag och vi tänker att en av de tjänsterna ska finansieras externt genom olika projekt. Vi får samma verksamhet ändå och behöver inte säga upp någon.

 Vill bygga om skolorna

Centerpartiet vill skjuta på ombyggnaden av stadshuset entré till 2019 – men prioriterar en hel del andra investeringar. Totalt lägger man cirka 6,5 miljoner mer på investeringar än vad majoriteten gör.

Här är Centerpartiets förslag till förändringar i investeringsbudgeten:

  • Bygga max sex avdelningar förskola i tätorten och ej i VOK-skogen. (Hellre Nosshult eller Kyrkans mark norr om Vimmerby).  
  • Byta marken norr om Vimmerby med kyrkan och detaljplanera för minst 100 tomter. 
  • Göra markanvisningstävlingar för de centrala tomter som finns och erbjuda privata byggare att rita de förslag som de vill bygga och ange anbud. (Kiosken, Uven, Karlbergs) 
  • Bygga om skolorna i Djursdala och Brännebro och inrymma vardera två förskoleavdelningar. På samma gång bygga om ventilationen från självdrag till modern teknik. 4,8 miljoner.
  • Se över Tuna förskolas möjligheter till expansion med en avdelning och samverkan med skolan och fritids. 5 miljoner.
  • Solceller 0,5 miljon 2018 och 1 miljon 2019 på Stadshusets tak och/eller annat lämpligt tak.  
  • Byta hallgolv och vikvägg i Idrottshallen i samverkan med exempelvis Riksidrottsförbundet. 1 miljon.
  • Ordna omklädningsrum till flickor/damer i Ishallen. Kan eventuellt medfinansieras av extern aktör. 200 000. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt