Annons:

Pengarna som räddar småskolorna kommer från helt nytt håll – oppositionsrådet kritisk

Oppositionsrådet Niklas Gustafsson (M), till höger, är kritisk. Till vänster Helen Nilsson (S). Bilden är ett montage.

Pengarna som räddar småskolorna kommer från helt nytt håll – oppositionsrådet kritisk

Kommunfullmäktige fördelar fyra miljoner kronor till barn- och utbildningsnämnden i utökad ram för 2024. Men nu ändrar man på beslutet kring var pengarna ska komma från. 

Annons:

I mitten av februari meddelade den rödgröna majoriteten att skolorna på landsbygden i Vimmerby kommun räddas. Det som då krävdes för att uppfylla löftet och behålla nuvarande skolstruktur var enligt barn- och utbildningsnämnden en utökad ram på 9,1 miljoner kronor. 

Kommunstyrelsen beslutade på sitt sammanträde i maj att ge nämnden en utökad ram på fyra miljoner kronor. 

– Det har kommit in önskemål om att få 9,1 miljoner till BUN, vilket man har äskat för 2024. Så här är det – det finns just nu inga 9,1 miljoner kronor. Vi har sagt att vi beviljar BUN fyra miljoner och det är vad vi kan få loss. Efter att ha pratat om det långt och länge inom majoriteten och även efter påbackning från oppositionen så bestämmer vi oss för att ändra finansieringen, säger Helen Nilsson och fortsätter: 

– Vi tar inte pengarna från Vimmerby kommun förvaltning AB:s vinstutdelning för 2022. Vi tar istället pengarna från de skattepengar som kommer in till kommunens kassa för 2024. Det blir fyra miljoner kronor som kommer in i ökade skatteintäkter för 2024.

"Formuleringen känns lite määrklig"

Niklas Gustafsson (M) var inte helt nöjd med majoritetens resonemang. 

– Formuleringen med att vi ska ta det från skatteintäkter som kommer in känns lite märklig. Vi har ett underskott på 14 miljoner kronor som ligger på finansen och som man inte har gjort något för att komma tillrätta med. Det är helt nya tankar som kommer på sittande möte och jag väljer att avstå från att delta i beslutet, säger Niklas Gustafsson (M).

Helen Nilsson yrkade bifall till föreliggande förslag med en ändrad motivering om att finansiering sker via förväntat ökade skatteunderlag. Fullmäktige sa ja till att fördela fyra miljoner kronor i utökad ram till BUN. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt