Annons:

Vimmerbys pappor näst sämst i länet

Papporna i Vimmerby är näst sämst i länet på att ta ut pappadagar. Foto: Pixabay

Vimmerbys pappor näst sämst i länet

Papporna i Vimmerby är näst sämst i länet på att ta ut föräldraledighet. Bara 24,5 procent av ledigheten tas ut av män i Vimmerby. Endast Oskarshamn är sämre med 24,4.

Annons:

Det visar statistik från Försäkringskassan. Bäst i landet är Lomma med 33,2 procent. Sämst är Dals-Ed med 19,5. Snittet ligger på 27,6, vilket bara fyra kommuner i länet klarar. Bäst i länet är Högsby och Emmaboda som båda ligger på 29,9.

Jämfört med förra året har Vimmerbypappornas uttag av föräldradagar ökat med blygsamma 0,4 procentenheter.

"Ser en stadig ökning"

Jämfört med för tio år sedan har pappornas föräldradagar ökat med 32 procent – från 20,9 till 27,6.

– Vi ser en stadig ökning av andelen dagar med föräldrapenning som betalas ut till papporna. Få länder i världen kan visa upp motsvarande könsfördelning när det kommer till uttag av föräldraförsäkringen, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan, i ett pressmeddelande.

Varje förälder har rätt till hälften av de 480 dagarna med föräldrapenning per barn. Samtidigt är pappornas genomsnittliga uttag endast 106 dagar innan barnen fyllt åtta år.

– Att papporna idag inte ens tar ut hälften av de dagar som de har rätt till visar att även vi i Sverige har en lång väg kvar till ett jämställt nyttjande av föräldraförsäkringen, säger Niklas Löfgren.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt