Annons:

Peter Karlsson, Magnus Danlid och Ingela Nilsson Nachtweij vill skapa Sveriges bästa landsbygdskommun. Foto: Jakob Karlsson

Centerns Vimmerby ska bli bäst: "Har fantastiska möjligheter"

Centerpartiets valmanifest är i stort sett helt befriat från konkreta löften och förslag. Däremot är viljan tydlig: ledarskapet i kommunen ska bytas ut och Vimmerby ska bli Sveriges bästa landsbygdskommun.
– Här berättar vi vad vi vill, hur vi ska nå dit kommer senare, säger partiets Magnus Danlid.

Annons:

I dag presenterade Centerpartiet sitt valmanifest för årets kommunval. Dokumentets viktigaste hörnsten är visionen om att Vimmerby ska bli landets bästa landsbygdskommun.

– Det ska vara möjligt att bo och verka i hela kommunen. Det är viktigt att vi politiker tittar på företagsmark och villatomter även på landsbygden. Vimmerby har fantastiska möjligheter med den geografi vi har i dag, säger kommunalrådskandidaten/riksdagskandidaten Ingela Nilsson Nachtweij (C).  

Hur ska Vimmerby bli bäst?

– Det är en klurig fråga. Det handlar om att titta på möjligheterna och inte låsa fast sig vid centralorten när det gäller exempelvis företagsmark.

Vill se tågstopp i Gullringen

Ett annat mål är att skolor och förskolor ska ligga ”där människor bor”.

– Vi vill behålla skolorna på landsbygden, men också se en spridning i Vimmerby när det gäller förskolor. Vi är motståndare till en ny förskola i VOK-skogen, säger Peter Karlsson, vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Förslaget om ett nytt tågstopp i Gullringen finns också med i manifestet.

– Det är inte någon större svårighet att ordna så jag vet inte vad man väntar på, säger Magnus Danlid som nu återvänder till kommunpolitiken.

Han vill se en utökad kollektivtrafik.

– Vi har ett bra stråk mellan Vimmerby-Hultsfred-Västervik och det vill vi ha andra håll också. Det är viktigt att vi för en tydligare dialog mot regionen och att vi krymper avstånden till de större städerna.

”Tappat många elever”

Peter Karlsson:

– Det är viktigt med kommunikationer från Östergötland. Horn är ett sorgekapitel i sig och där har vårt gymnasium tappat många elever. Det är också viktigt att man kan bo kvar i Vimmerby, men studera i Linköping och Kalmar.

Hållbarhet och klimatsatsningar är ett annat inslag i manifestet.

– Det är viktigt för oss. Vi ser att kommunen gjort en bra investering i kraftvärmeverket, men vill att det satsas mer på solel och laddstolpar kommande mandatperiod. Vi vill också ha mer närproducerad mat, även om det är lite dyrare, menar Ingela Nilsson Nachtweij. 

”Det här är vad vi vill”

Medborgardialogen och ledarskapet anser man också behöver förbättras.

– Det är viktigt att prata med varandra i ett tidigt skede. När det gäller de boende vid Blåsekulle vill jag påminna om vår protokollsanteckning när vi tog beslut om detaljplanen, där vi skriver att området ska exploateras i dialog med de boende. Det är väldigt viktigt att det blir något som passar in. 

– Ska man lyssna på alla kommer det inte hända något, men det är beklagligt när människor inte vet något och sedan får ett plötsligt besked.

Hur Centerpartiet konkret ska uppfylla sina mål vill man inte gå ut med i dag.

– Det här är vad vi vill göra, hur vi ska nå dit kommer vi med de närmaste sex månaderna, säger Danlid. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt