Annons:

Så ska V uppmärksamma första maj:

Lars Johansson, Pia Young och Jacob Kant är laddade för första maj. Foto: Simon Henriksson

Så ska V uppmärksamma första maj: "Ska vara relevant"

I morgon ska både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet demonstrera på första maj. För V är det självklart att vara ensamt.
– Så länge de samarbetar med Moderaterna går det inte, säger Lars Johansson (V).

Annons:

I centrum för Vänsterpartiets fjärde första maj-demonstration på egen hand står tre konkreta frågor om barnomsorg på obekväma arbetstider, ett samlat högstadium och resurser efter behov. 

– Vi måste ha resurser efter antal elever och stödbehov för de eleverna som behöver det, säger Lars Johansson (V).

Ni vill skjuta till ännu mer pengar till BUN?

– Det måste finnas resurser efter behov och är behovet större, så ja. Vi tror att långsiktighet är det som leder till bättre ekonomi. Det handlar om vad vi skapar för förutsättningar, hur vi sköter IT-frågan, hur vi sköter lokalerna. Det kan göras effektivare. Sedan har vi fler elever och då måste BUN få mer pengar, säger Jacob Kant (V). 

Ett högstadium i stället för två vill Vänsterpartiet se.

– Med ett högstadium kan man utnyttja kompetensen och där kan man också göra en ekonomisk vinning i längden, säger Pia Young (V).

Frågan om ett högstadium i stället för två ska utredas av barn- och utbildningsnämnden.

– Det är en fråga vi drivit länge, men som vi vill poängtera igen. Nu är det en otydlighet kring hur lokalerna ska skötas och hur man ska satsa. Då ser vi hellre ett nybyggt högstadium som står klart om fem, sex eller sju år. 

Hur ska det finansieras?

– Det får vi återkomma till, men antagligen höja våra lån. Som det är nu blir det otydligt när vi inte vet var målet är, vi kan inte satsa allt nu och det kommer behövas när det gäller investeringar.

Tre talare

Den sista frågan partiet lyfter lokalt på första maj är barnomsorg på obekväma arbetstider.

– Man ska inte behöva vara beroende av sina släktingar, man ska kunna vara så närvarande som möjligt. Som det är nu får vissa gå skift för att kunna jobba och ta hand om barnen, och det är inte bra för någons välmående. Det kan leda till skilsmässor och så vidare.

Innan den nya förskolan står klar också?

– Ja, så fort som möjligt. Det är förenat med vissa kostnader, men det är inte avgängigt av en ny förskola. Föräldrar ska inte behöva titta i sina plånböcker och det ska inte vara en ekonomisk fråga. Det ska vara en rättvis barnomsorg. Ett mer välmående samhälle gör att vi sparar pengar. 

Under årets första maj, som inleds i Gästgivarehagen vid elva, blir det tal av Pia Young, Johanna Cederstrand och Peter Fjällgård. Eventuellt någon överraskning också.

Musikunderhållningen ska Linn Olsen stå för. 

– Det blir vårt fjärde år med helt eget och det huvudsakliga temat är att vi lyfter skolfrågan. Första maj är arbetarrörelsens kampdag och vi för fram våra krav, ett av kraven är att skolan alltid ska vara likvärdig och att alla har rätt till bra skolgång.

Att man vill förstatliga skolan lär lyftas av V på många ställen i Sverige.

– Vi vill se mer likvärdighet. Staten ställer krav med ena handen och ger pengar med andra handen, men det går ofta inte till det som det ska.

Jacob Kant:

– Det fria skolvalet har segregerat skolan. Det finns de med kulturellt kapital och kunnande som kan sätta sina barn i högpresterande skolor. Det slår hårt och ökar klyftorna enormt. 

Det Vänsterpartiet beskriver som en vinstjakt inom skolorna vill man också få bort.

– Vi ska ha resurser till skolorna och inte till skatteparadis. Någon ska inte råka välja en sämre skola, utan man ska vara säker på att få en bra skolgång.

Tydligt besked

Att Vänsterpartiet uppmärksammas första maj ensamt är självklart så länge Socialdemokraterna samarbetar med Moderaterna. Det är ett tydligt besked från partiet.

– För vår egen del så skulle vi gärna se första maj med fackförbund, oss och socialdemokrater. Men vi är inte lillebror och det är en diskussion vi får ta senare i sådana fall. Vi bedriver vänsterpolitik och då kan vi inte gå med socialdemokrater som samarbetar med Moderaterna. Det är alldeles självklart. Som vi ser det är det bara V som driver vänsterpolitik och vi vill att första maj ska vara relevant.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt