Annons:

  • Lars Johansson drömmer om att arbetarrörelsen ska ställa sig upp och vägra arbeta förrän en förändring i samhället har skett.

  • Pia Young tryckte på att det är barnen som är framtiden och att det måste satsas på skolan.

Markerade mot S på första maj: "Drömmen att vi vägrar arbeta förrän en förändring har skett"

Återigen firade Vänsterpartiet och Socialdemokraterna första maj åtskilt i Vimmerby – trots att båda numera är i opposition. Lars Johansson valde att markera hårt mot socialdemokratin under sitt tal.
– Jag drömmer om att vi gemensamt ska säga att vi vägrar arbeta innan en förändring har skett, sa han bland annat.

Annons:

Vänsterpartiet gjorde ett succéval i kommunvalet i Vimmerby och ökade från två till fem mandat. Uppenbarligen har det gett partiet självförtroendet.

Under första maj som firades i Gästgivarehagen skickades ett flertal passningar till socialdemokratin. I år är det fem år sedan partierna senast uppmärksammade dagen tillsammans.

– Vänsterpartiet i Vimmerby är inte någon lillebror som får vara med på ett hörn, utan står på egna ben, alltid lika trygga i var vi står och vart vi vill komma, sa Lars Johansson bland annat under sitt tal.

Han menade att Socialdemokraterna för länge sedan har glömt bort var man en gång var på väg.

– Nu sitter de i en ny regering och förvaltar makten, mer eller mindre omöjligt att skilja från om en helt igenom borgerlig regering satt där. Och idag firar de precis som vi första maj, med en stor blåsorkester men tomt på innehåll. Jag undrar vad det är för krav som ska lyftas av sossarna idag? Kommer det från scenen i Källängsparken agiteras emot arbetsrätt och trygga anställningar, kommer skyltarna ha krav på avskaffande av strejkrätten, och kommer tåget ha talkörer som frågar efter ett mer ojämlikt samhälle? sa han från scenen.

Lars Johansson menade att när S nu begränsar strejkrätten är man inte längre ett parti för arbetaren.

– När Socialdemokraterna vill försvaga den lilla makt strejkrätten ger oss är det ett angrepp på arbetarrörelsen i grunden. 

"Då kommer förändringen"

Vänsterpartisten lyfte också upp klimatfrågan och sa att det är i rörelser som klimatstrejken som hoppet om en bättre morgondag lever.

– För att förändra situationen krävs det att hela samhället förändras i grunden. Jag drömmer om att vi gemensamt ska säga att vi vägrar arbeta innan en förändring har skett. Om det inte bara var en grupp individer som samlades varje fredag och strejkade mot miljöförstöringarna, utan stora delar av samhället gick ut och sa att så länge ingen förändring sker kommer vi inte arbeta dessa timmar. Då kan jag lova att förändringen kommer, och när vi känner att vi kan uppnå det som man sa var omöjligt växer också insikten om att ingenting är omöjligt att förändra. Men det här är inte socialdemokraternas dröm. Det är just den här möjligheten till politiska strejker som de hotar när de begränsar strejkrätten, sa Lars Johansson.

"Skolan är vår framtid"

Även Pia Young talade under första maj och fokuserade på att det är barnen som är framtiden.

– Vi måste satsa på skolan, det är vår framtid. Alla barn är värda en god utbildning utifrån deras individuella behov och möjligheter. Vi måste ge lärarna möjlighet att undervisa alla barn på deras nivå. Lärarna måste få fokusera på lärandet och att vi litar på att de gör sitt arbete på bästa möjliga sätt, sa hon.

Hon menade också att det finns medborgare som inte förstår varför det behövs assistenter. Pia Young, som själv jobbar med barn, lyfte fram flera exempel på barn med särskilda behov i andra skolor.

– Drömmen är att alla känner glädje och trygghet i skolan, och alla får en bra utbildning i en god arbetsmiljö. Då måste vi våga satsa och prioritera alla barn och skolor i kommunen. Det måste göras nu och om vi inte gör det nu kommer vi förlora utbildade, goda pedagoger och våra barns utbildning kommer drabbas. Annars får Vimmerby kommun en sämre tillväxt och ekonomi.

Under Vänsterpartiets första maj-firande, som lyckades klara sig från regnet, uppträdde Filip Olvenius och Ville Pettersson. Det bjöds på kaffe och korv till åhörarna.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt