Annons:

SVIF: ”Fick ingen information om kollot”

Södra Vi IF har arrangerat Stjärnevikskollot i över 30 år. Ändå fick de beskedet om att kollot läggs ned i media. – Vi fick ett besked om att de skulle titta på det här, men sedan hade vi ingen dialog, säger Södra Vi IF:s ordförande Håkan Danielsson.

Annons:

Stjärnevikskollot har funnits sedan 1980-talet. Från början var Södra Vi IF ensam arrangör.

– Regeringen utlyste pengar som man kunde söka för att arrangera kollo. Det gjorde vi och jag tror att vi är det enda kollo som har överlevt sedan dess. Jag tror att årets kollo var det 32:a i ordningen, berättar Håkan Danielsson, mångårig ordförande i SVIF och en av initiativtagarna till kollet.  

Efter ett antal år i egen regi har SVIF arrangerat kollot i samarbete med kommunen. Trots det fick Södra Vi beskedet om kultur- och fritidsnämndens beslut att lägga ned kollot fick Södra Vi IF läsa i media.

– Vi fick en information av Anders (Degerman, enhetschef för folkhälsan) att han fått i uppdrag att titta över det här, men sedan har vi inte haft någon dialog mer än att vi fick läsa om det i tidningarna.

Hur ser du på det?

– Egentligen tycker jag att det hade varit bra om vi hade fått en information, men det här ligger i linje med att man tittar över allting.

Blev du överraskad?

– Det blev man inte eftersom kommunen hade börjat titta på det och man har läst om skolnedläggningar och sådana saker. Då kan man förstå att de tittar på alla saker.

”40 procent nysvenskar”

Under de senaste åren har SVIF arrangerat kollot tillsammans med Fabriken. Anledningen till att kollot nu läggs ned är att nämnden vill omfördela pengarna för att nå en äldre målgrupp.

– Det man kan säga är att det är en av de största verksamheterna för integration. Jag tror att över 40 procent av barnen på årets kollo var nysvenskar. För många av barnen är det en otrolig upplevelse att vara vid en sjö. Många har inte varit vid en sjö innan och många har inte fiskat innan. Det här kollot är mycket annorlunda jämfört med en fotbollsskola eller en tennisskola. Jag är också övertygad om att kolloledarna fått en personlig utvecklig.

Cirka 20 ungdomar fick sommarjobb på kollot i somras. Södra Vis uppgift har varit att planera kollot tillsammans med Fabriken och det är SVIF:s kanslist som varit ansvarig för kollot.

Hur ser du på beslutet?

– Innan man uttalar sig vill man se det underlag som har funnits.

Vill fortsätta – på något sätt

Södra Vi IF kommer att försöka hitta en lösning för fortsatt kolloverksamhet vid Juttern.

– Vi kommer att titta på vilka möjligheter vi har att gå vidare. Vi hoppas att barnen får uppleva det här med kollo även i framtiden. Vi får prata med Fabriken och se hur de tänker.

Har ni ekonomiska möjligheter att bedriva kollot i egen regi?

– Nej. Vi får titta på vad vi kan hitta för samarbetspartners. Jag hoppas att vi kan fortsätta. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt