Annons:

  • Ministerbesök i Vimmerby – lovar fler poliser och brandmän

    Inrikes- och justitieministern Morgan Johansson besöker Vimmerby och Hultsfred i dag. Foton: Jakob Karlsson

  • Ministerbesök i Vimmerby – lovar fler poliser och brandmän
  • Ministerbesök i Vimmerby – lovar fler poliser och brandmän

Ministerbesök i Vimmerby – lovar fler poliser och brandmän

Inrikes- och justitieministern Morgan Johansson har upplevt en mycket hektisk mandatperiod. I dag är han på besök i Vimmerby och Hultsfred – och lovade både fler poliser och brandmän.
– Vi måste öka antalet poliser över hela landet, säger han.

Annons:

Morgan Johansson besöker både Vimmerby och Hultsfred i dag. Mötet inleddes med ett företagsbesök hos Ljunghälls, fortsatte hos Vimmerby Camping och Ikea Industry innan ministern knackar dörr tillsammans med lokala politiker under kvällen.

– Det har varit ett väldigt bra besök. Ljunghälls är en framgångsrik fabrik och man blir imponerad av att vi har en välskött verksamhet som utgår från Sverige men där man expanderar i andra delar av världen. De verkar även jobba bra med arbetsmiljön och det vi fick med oss handlade om utbildning. Vi måste göra mer för att rekrytera fler till industrin och där går vi fram och expanderar de programmen. Industrin är ryggraden, det är industrin som bekostar stora delar av välfärden, säger Johansson när DV/DH får en pratstund med honom under besöket vid Vimmerby Camping.

 "Måste öka över hela landet"

Diskussionerna med de lokala politikerna kretsade förstås om de mest aktuella frågorna som Johansson ansvarar för. Det handlar om flyktingfrågan, Polisen och bristen på brandmän.

– Nu bygger vi ut Polisens verksamhet mycket kraftigt. Vi vill ha 10 000 fler poliser och har fördubblat antalet som utbildar sig. Vi har gått från 600-700 under förra regeringen och till 1 300. Vi måste upp till 2 000 och det är glädjande att det är fler än någonsin som vill bli poliser.

Johansson vill stärka Polisen överallt.

– Polisen gör sin resursfördelning, men vi måste öka antalet poliser över hela landet och när vi nu bygger ut verksamheten måste det komma hela landet till del.

Borde satsningen kommit tidigare?

– Den förra regeringen utbildade bara hälften så många poliser som behövs och vi har satt igång det arbetet och det tar några år att utbilda en polis. Vi har satt igång med det och avsatt pengarna. Skulle den förra Regeringen prioriterat det hade det sett bättre ut i dag.

 Effekt på villainbrotten

Socialdemokraterna gjorde en tvärvändning i migrationsfrågan när antalet asylsökande till Sverige ökade mycket kraftigt under hösten 2015.

– Det kom 163 000 asylsökande på ett år, ett tag hade vi 10 000 i veckan. För att möta det införde vi gränskontroller och ID-kontroller. Det var väldigt omstritt och det fanns delar av oppositionen som gick emot det. Lagrådet avstyrkte förslaget, men vi fick igenom det och det var helt avgörande för att klara det. Efter det fick vi en situation vi kunde kontrollera och som gör att vi kan satsa på att de som kommer hit kan få ett bra mottagande. Det hade vi inte klarat om det hade fortsatt komma 10 000 per vecka, då hade hela asylsystemet kollapsat.

Förde ni en naiv politik innan?

– Det gick väldigt fort de sista månaderna, mellan september och december kom över 100 000. Vi ärvde lagstiftningen och det tar ett halvår att få ny lagstiftning på plats. Lärdomen man kan dra är att man inte kan ha en lagstiftning som alltför mycket avviker mot övriga EU. Man kan inte vara det enda landet som har permanenta uppehållstillstånd och vi måste ha kvar den strama lagstiftning vi har tills vi har ett europeiskt system på plats. Det finns en del länder som stretar emot väldigt mycket och vår ingång är att vi inte ska ändra den lagstiftning vi har i dag.

Johansson anser att gränskontrollerna även fick en effekt på villainbrotten som minskade med 30 procent i södra Sverige förra året.

– Ja, de sammanfaller i tid i alla fall. Gränskontrollerna tror jag har haft betydelse. Hälften av inbrotten begås av internationella stöldligor och där pekar Polisen ut Rumänien, Georgien, Litauen och Polen. Då kan man säga att en del av ligorna drar sig för att åka till Sverige för att risken att bli upptäckt ökat.

 "Går in med 36 miljoner"

I sommar har Morgan Johansson stått i centrum i samband med skogsbränderna i främst norra Sverige. Även Kalmar län har drabbats av flera allvarliga skogsbränder och flera räddningstjänster har brist på deltidsbrandmän.

– Vi måste förbättra deras arbetsförhållanden och ska ändra A-kassereglerna. Är man arbetslös förlorar du pengar om du får lön för din brandmanstjänst och så kan vi inte ha det.

Även här vill Johansson öka utbildningsinsatserna.

– Vi går in med 36 miljoner till MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) nästa år för att expandera utbildningstakten och ska gå från 500 till 850 och sedan upp till 1000. Det är även viktigt att kommunerna erbjuder bra villkor för de anställda som också är deltidsbrandmän och se till att de får ledigt från jobbet.

Är det aktuellt att premiera arbetsgivare som har brandmän anställda?

– Det är en avtalsfråga och vi har inga förslag om det just nu.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt