Annons:

FACKEN SÅGAR PLANEN FÖR FÖRSKOLAN I DJURSDALA

Centerpartiet har länge drivit frågan om en förskoleavdelning i Djursdala, men möter nu motstånd från facken. Foto: Jakob Karlsson

FACKEN SÅGAR PLANEN FÖR FÖRSKOLAN I DJURSDALA

Kommunal och Lärarförbundet är inte nådiga i sin kritik mot förskolelokalerna i Djursdala och ser en risk för att medarbetarna ska drabbas av ohälsa på grund av lokalerna.
– Vi behöver titta på det här direkt efter sommaren och behöver ha ett möte, säger kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C).

Annons:

Facken har besökt den del av skolan som föreslås användas till förskoleverksamhet. Det handlar om ett rum i skolan som kan bli lokal för förskolan. Facken ser inget problem med rummet i sig, men menar att det inte går att bedriva förskoleverksamhet i ett rum.

”Vi ser svårigheter att hitta lösningar för att skapa en fungerande lek/undervisningsmiljö för barnen i detta lilla rum”, skriver Kommunal och Lärarförbundet i en gemensam skrivelse som lämnats in till kommunen.

Oro för ensamarbete

Utifrån rummets storlek utgår facken från att bara en medarbetare ska arbeta i lokalen. ”Detta medföljer att det blir ensamarbete, vilket vi starkt vänder oss emot. Att det finns andra vuxna i skolans lokaler och på Backsippan en liten bit bort, är inte tillräckligt", skriver man.

Facken hänvisar till forskning som visar att ensamarbete är en stor orsak till stress och ohälsa och att personalen måste lämna barn ensamma så fort någon behöver gå på toaletten.

Facken menar också att de befintliga lokalerna på Backsippan inte är ändamålsenliga med dagens krav på förskolan och slutsatsen från facken blir att deras medlemmar riskerar att drabbas av en för hög arbetsbelastning.

Facken efterlyser ett helhetsgrepp för förskolesituationen i Djursdala.

"Måste förhålla oss till det"

Centerpartiet har länge drivit frågan om att inrätta en förskoleavdelning i skolfastigheten.

– Vår inställning är att vi vill tillskapa förskoleplatser i Djursdala, men vi får lyssna in och titta lite närmare på det. Som jag hade förstått det hade facken inte sett hela lokalen, men det vet jag inte säkert. Vi behöver titta på det här direkt efter sommaren och behöver ha ett möte. Det borde gå att ha ett samarbete med personal på fritids och i skolan, säger kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C).

Förändrar skrivelsen er syn på förslaget?

– Nej, det står fast med tanke på att det är så lång kö.

Hur ser du på kritiken mot den befintliga lokalen?

– Det är ganska trångt i villan, men det är den lokal som finns och som jag förstått det så är föräldrarna nöjda. Jag har inte fått till mig att det ska vara klagomål på den lokalen.

Fackens kritik gäller ju arbetsmiljön för sina medlemmar.

– Precis, men det är väldigt viktigt att vi har förskoleplatser i hela kommunen och vi ser ett ökat behov i Djursdala. Vi måste förhålla oss till det.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt