Annons:

Statsvetaren inte förvånad:

Statsvetaren Erik Wångmar är inte förvånad över att INN lämnar sin post.

Statsvetaren inte förvånad: "Tycker hon kunde fått en chans"

Ingela Nilsson Nachtweij avgår som kommunstyrelsens ordförande i Vimmerby. Inte överraskande, enligt statsvetaren Erik Wångmar.
– Med tanke på KS senaste beslut var hennes situation väldigt svår, säger han.

Annons:

På torsdagen lämnade Ingela Nilsson Nachtweij (C) beskedet att hon själv avgår från posten som kommunstyrelsens ordförande, KSO, i Vimmerby kommun. Hon skrev ett långt uttalande på Facebook.

Statsvetaren Erik Wångmar som följt händelseutvecklingen säger att han inte är förvånad.

– Med tanke på det senaste beslutet i kommunstyrelsen var hennes situation väldigt svår. Det var långtgående åtgärder och mer än vad som är normalt. Jag tycker att hon kunde ha fått en chans till, men det här är väl ett sätt att rädda koalitionen. Hon har fått en chans att bättra sig, men under väldigt, väldigt hårda former, säger Wångmar.

Var den lösningen ohållbar?

– Det var hårt, men det kan möjligtvis funka under en mycket begränsad tidsperiod. Jag utgår från att Centerpartiet även fortsättningsvis får inneha posten som KSO.

"Finns ingen klarhet"

Att Ingela, trots den kritik som riktats mot henne, suttit kvar tills nu har han förståelse för.

– Hon skulle få en chans till. 

Ingela Nilsson Nachtweij var väldigt populär bland väljarna och valdes med ett stort mandat till Centerpartiets kommunalrådskandidat. Samtidigt har väldigt lite konkret framkommit kring vad hon ska ha gjort mot tjänstemännen. Hur allmänheten ser på beslutet är svårt att säga, menar statsvetaren.

– Det är väldigt beroende på hur allmänheten ser på skuldfrågan, om de anser att det är hennes eller tjänstemännens fel. Det vet jag inte vad som sägs vid köksborden, säger han.

Ledande tjänstemännen har varit väldigt sparsamma med kommentarer. Tror du att allmänheten anser att de fått veta tillräckligt?

– Det är svårt att veta. Det finns ingen klarhet i hur många tjänstemän som känner sig illa bemötta. Man kan tänka sig att det är tjänstemän högt upp i organisationen och att övriga inte sett så mycket. Men jag vet inte. 

"Måste vara väldigt nöjda"

Erik Wångmar tror att det jublas bland M och S. Marie Nicholson (M) har tidigare sagt att "hoppet är det sista som överger en" på frågan om hon tror att Ingela kommer avgå.

– Moderaterna måste vara väldigt nöjda, likaså Socialdemokraterna. Kanske är det inte en tillfällighet att det är just de två partierna som varit hårdast, med tanke på hur hon var som oppositionsråd. 

Tror du hon kan stanna i politiken?

– Hon behöver inte sluta helt i politiken. Samtidigt är det inte så lätt att gå vidare från det här, det är enklare att sluta. Det är jättesvårt att veta om hon kommer ta en annan roll. 

Hur ovanligt är det?

– Det är ovanligt, men inte unikt. Jag uppfattar att det handlar om bryskt eller auktoritärt bemötande och hårda krav. Det är den bilden jag har fått. 

Magnus Danlid gissar Erik Wångmar kan bli ny ordförande i kommunstyrelsen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt