Annons:

Erik Wångmar säger att domen är en stor framgång för Ingela Nilsson Nachtweij. Foto: Linnéuniversitet/Pressbild

Statsvetaren efter domen: "En framgång för henne"

Ingela Nilsson Nachtweij får rätt i förvaltningsrätten. Kommunfullmäktiges beslut att vägra henne ansvarsfrihet var fel.
– Det är en framgång för henne, säger statsvetaren Erik Wångmar. 

Annons:

Den mycket omskrivna historien om det tidigare kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij fortsätter. Förvaltningsrätten har nu upphävt kommunfullmäktiges beslut att neka henne ansvarsfrihet för 2019. 

Det framgår av en dom från förvaltningsrätten i Linköping. 

– De menar att det inte ska vara personliga relationer, utan styrningen och det ekonomiska ansvaret det ska grundas på. Det liknar lite när man upphävde Per Lublins ansvarsfrihet i Borgholm när han slog budgethandlingarna i huvudet på kommsunstyrelsens ordförande på 90-talet. Jag kan se likheter med det, säger Erik Wångmar, statsvetare vid Linnéuniversitet. 

Statsvetaren menar att kommuner behöver tänka till när det gäller att förvägra någon ansvarsfrihet.

– I praktiken nu har hon fått ansvarsfrihet och kan inte bli skadeståndsskyldig. Det hade man inte tänkt ändå förvisso. Det är heller inte aktuellt att återinsätta henne som KSO, som jag förstått det. Men kommuner måste tänka till på vilka grunder man förvägrar någon ansvarsfrihet. Det handlar inte om personligt agerande, utan ansvarsfrihet rör den ekonomiska biten och styrningen, inte personliga relationer eller hur man uppträder. Den slutsatsen kan man dra. Man kan inte förvägras ansvarsfrihet på grund av hur man uppträtt. 

Vad tänker du om det?

– Jag kan ha sympati för att det är ekonomi och den biten som är avgörande för ansvarsfrihet. Det andra är mer godtyckligt. Har man gjort stora underskott utan att vidta några åtgärder är det en annan sak. Här kan man tolka det på olika sätt. 

"En seger för henne"

Han säger att Ingela Nilsson Nachtweij definitivt har anledning att vara nöjd efter att hennes överklagan fått gehör.

– Det här är positivt för henne och hon lär vara nöjd. Det är en seger för henne. Sedan vet jag inte om man kommer överklaga det här till kammarrätten, det lär väl bli en senare fråga. 

Är du överraskad över utfallet?

– Det är väldigt svårt att förutse, men det är ingen sensation. Det är lite chansbetonat. Nu har två domar fallit, visserligen med 20 års mellanrum, som pekar mot samma håll. Jag tycker att detta är svårbedömt. Jag är inte jurist, men lite juridiskt insatt och det är inte enkelt. De här turerna är svåra. Egentligen är ju två saker av intresse vid ansvarsprövningen och det är att driva skadeståndsanspråk mot någon eller att avsätta någon. Inget av detta hade praktisk betydelse i det här fallet. 

Marie Nicholson uttryckte, i samband med att kommunstyrelsen fått yttra sig över hennes överklagande, att hon hade svårt att se rätten göra en annan bedömning. Vad tänker du om det? 

– Att vara tvärsäker över hur en förvaltningsdomstol ska döma är lite brist på ödmjukhet tycker jag. Det är inte helt enkla bedömningar. 

Tror du att det här kan innebära en comeback för henne på den högsta nivån i kommunpolitiken?

– Jag vet inte. Centerpartiet driver en hård linje mot henne. Hennes väg till återupprättelse är att få bättre stöd i hennes parti. Mycket beror nog på stämningarna. Det kommer bli intressant att se hur Centerpartiet gör, om de låter henne kandidera i nästa val. Hon har sagt att hon ska vara lojal och inte köra några egna race. Då är frågan vad man kan lägga henne till last.

"Haft det tufft"

Erik Wångmar tycker att Nilsson Nachtweijs eget parti varit väldigt tuffa mot henne. 

– Hon har haft det väldigt tufft. Hon var en väldigt viktig person för dem för att vinna valet. Hon var vice distriktsordförande i partiet och samtidigt var Jacob Käll en väldigt perifierad person vid valsegern. Det var Ingela som gjorde ett väldigt bra val. 

Kan det här skada majoriteten, tror du?

– Nja, inte så mycket. Det var mer ett sätt för dem att markera distans till henne. Jacob Käll har ju också varit ute och tydligt tagit avstånd från henne och uppmanat henne att lämna. Det var ett väldigt tydligt sätt att ta avstånd från sin tidigare frontfigur. Jag tror inte att det får någon praktisk betydelse, men det är en framgång för henne. 

Vi har sökt Ingela Nilsson Nachtweij för en kommentar. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt