Annons:

Tre månadslöner för Nilsson Nachtweij:

Leif Larsson (C) säger att det här är en lösning som accepterats från båda parter. Foto: Simon Henriksson

Tre månadslöner för Nilsson Nachtweij: "Var ett villkor från Ingelas sida"

Kommunfullmäktige tog beslut om att formellt godkänna Ingela Nilsson Nachtweijs begäran om entledigande från sina tunga poster i kommunen. Hon blir kvar tills den 9 januari med full lön, men är befriad från arbete.
– Det var ett villkor från Ingelas sida, säger Niklas Gustafsson (M), förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

Annons:

Ingela Nilsson Nachtweijs kompensation för att avsäga sig sina uppdrag i Vimmerby kommun blir tre månadslöner, vilket Vimmerby Tidning var först att berätta om. Ingela Nilsson Nachtweij har en månadslön på 60 210 kronor.

– Det var ett villkor från Ingelas sida. Hon ville inte sluta sitt jobb helt utan inkomst och därför är hon kvar i tre månader, säger Niklas Gustafsson (M). 

De tre allianspartierna och Socialdemokraterna är överens om lösningen.

– Vi har accepterat det för att hon skulle avgå. Det var Ingelas villkor och det tyckte vi var rimligt. Det har inte var någon rolig process, men det var nödvändigt när förtroendet var förbrukat. Det blev svårt att fortsätta som KSO. 

Niklas Gustafsson fortsätter som vikarierande kommunalråd tills dess att Centerpartiet utsett en ny representant för partiet. Ett nytt kommunalråd tillträder den 10 januari nästa år.

"Båda parter har accepterat"

Leif Larsson (C) säger att Ingela Nilsson Nachtweij inte deltar i kommunens arbete fram tills hon lämnar posterna den 9 januari, men hon har rätt till ersättning tills dess. 

– Hon är inte anställd utan har ett uppdrag och det finns ingen uppsägningstid för politiker. Vi har funnit en lösning som båda parter accepterat, säger han.

Det här är den lösning som blir hennes kompensation?

– Det här en överenskommelse som gör att hon är arbetsbefriad, men får ersättning som båda parter accepterat.

Centerpartiet hoppas kunna presentera en ny kandidat till posten som kommunstyrelsens ordförande den 27 november. 

– Det är Niklas Gustafsson som leder arbetet just nu, men vi inom Centerpartiet kommer ha insyn fram tills dess. Beslut sker i fullmäktige den 16 december utgår jag från. 

Hur går processen vidare nu?

– Vi har en valberedning som jobbar med det enligt våra stadgar. Vi kommer presentera det så snart partiet har sagt sitt. 

"Tragisk historia"

Leif Larsson säger att det här har varit jobbigt för samtliga inblandade parter.

– Det är en tragisk historia i en del av Vimmerbys historia.

I ett kort uttalande meddelar Nilsson Nachtweij att hon inte ville avgå: 

"Jag ville inte avgå men tvingades på grund av KS-beslutet om tre personer när jag skulle träffa tjänstemän. Det innebar att jag inte kunde utöva mitt uppdrag som KSO. M, S, KD och C har därefter beslutat att entlediga mig från 9/1 2020. Det är deras beslut. Jag skrev under idag med stor sorg", skriver Nilsson Nachtweij i ett sms. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt