Annons:

Kinda vill lämna Itsam:

Niklas Gustafsson (M) ser ingen nackdel med att Itsams kontor placeras i Linköping. Foto: Micael Rundberg

Kinda vill lämna Itsam: "Ser ingen nackdel med kontor i Linköping"

Den styrande koalitionen i Kinda vill att kommunen lämnar kommunalförbundet Itsam. För Vimmerby är det inte aktuellt.
– För min del ser jag ingen nackdel med att kontoret flyttades till Linköping, säger tillförordnade kommunalrådet Niklas Gustafsson (M).

Annons:

I går berättade Corren att Kinda kommun nu öppnar för att lämna kommunalförbundet Itsam. IT-förbundet består av Kinda, Ydre, Vimmerby, Åtvidaberg, Boxholm och Ödeshög.

Att lämna samarbetet är förstås en stor process, men det vill den styrande koalitionen i Kinda göra. 

– Vi följer vad som händer i Kinda, men har inte haft några såna diskussioner i Vimmerby. Vi har haft annat att koncentrera oss på och har en budgetprocess att förhålla oss till, säger Niklas Gustafsson (M), 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen.

Påverkar det här er syn på samarbetet?

– Vi får väl se, allt är väldigt löst från deras sida och det finns inga beräkningar än. Jag ser det mer som ett utspel från deras sida. Det är långt kvar tills de skulle lämna och det blir en lång process. Jag vet inte vad det skulle betyda för Vimmerby, men jag tror inte att förbundet blir svagare.

Har tioårigt avtal

Ett drygt år har gått sedan Itsam tog beslut om att flytta från Kisa till Linköping. Något som väckte reaktioner i flera av medlemskommunerna. 

I mars i år framkom det att Itsam tecknat ett tioårigt avtal med fastighetsbolaget Castellum. 

– Jag kommer lyfta det här utifrån att direktionens ordförande tagit det här beslutet och diskutera frågan på kommunstyrelsens arbetsutskott den 19 mars. Vi bevakar hur Kinda kommun arbetar kring frågan. Förbundsordningen är skriven så att det i princip inte går att lämna förbundet. Som förbundsordningen är skrivet sitter vi ganska fast och det avtal som undertecknades 2012 är det som gäller, sa Ingela Nilsson Nachtweij i mars.

"Ser ingen nackdel"

Niklas Gustafsson säger att han har en annan syn på frågan än Nilsson Nachtweij.

– Egentligen är det Ingela som har varit kritisk. Jag har inte samma bild som hon har.

Hur skiljer den sig åt, menar du?

– För min del ser jag ingen nackdel i att man flyttar kontoret till Linköping. Det gynnar oss i och med att vi får fyra kontorsplatser till Vimmerby. Det gör att vi har fått Itsam närmare Vimmerby än tidigare. Dessutom var huset i Kisa för litet och det var för mycket folk i den fastigheten. Det var ingen bra arbetsmiljö. Exakt hur flytten gick till var väl dock inte jättebra. 

Så Moderaterna är positiva till flytten?

– Positiva är att ta i, men vi har inget emot flytten. Nu gynnar det oss i stället som jag ser det. 

Är det osannolikt att Vimmerby lämnar Itsam?

– Det är inget som har diskuterats nu. Vi får följa hur Kinda gör. Vi är inne i Itsam och har inga planer att lämna. Det är först nu vi kan börja se effekter av Itsam.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt