Annons:

INN: MITT PARTI PRESSADE MIG ATT AVGÅ

Ingela Nilsson Nachtweij menar att partiet pressade henne att avgå. Foto: Jakob Karlsson

INN: MITT PARTI PRESSADE MIG ATT AVGÅ

Centerpartiet ställde ett ultimatum till Ingela Nilsson Nachtweij: avgå själv eller så kommer vi kräva din avgång i media. Det skriver det avgående kommunalrådet på Facebook.

Annons:

En och en halv månad har gått sedan centerpartisten Ingela Nilsson Nachtweij avgick från posten som kommunstyrelsens ordförande i Vimmerby. Detta efter att den arbetsgrupp som bildats för att hantera de arbetsmiljöproblem som Nilsson Nachtweij anklagades för fick kommunstyrelsen att fatta beslut om att Nilsson Nachtweij inte skulle tillåtas träffa tjänstemän i enrum.

”Jag är stolt över det jag åstadkommit men kan inte fortsätta som KSO, på grund av det senaste beslutet om begränsningar som har satt demokratin ur spel, där jag som folkvald förhindras utföra mitt uppdrag”, skrev Nilsson Nachtweij då.

 Skickat ut "viktigt brev"

Sedan dess har Centerpartiet sökt ett nytt kommunalråd och i fredags presenterades Jacob Käll – en av de politiker som satt i arbetsgruppen.

Frågan är om striden om kommunalrådsposten är över med det beskedet. På Facebook har Ingela Nilsson Nachtweij börjat föra opinion om hela förloppet och enligt egen utsago har hon skickat ut ”ett viktigt brev” till alla de centerpartister som ska fatta beslut på nomineringsstämman den 4 december.

Nilsson Nachtweij ger också ett nytt besked om sin avgång – och menar att partiet ställde ett ultimatum till henne.

”Så här snart ett år senare är vi inte lika glada för det hände oförutsedda saker som ledde till att mitt parti bad mig att avgå över en natt annars skulle de kräva min avgång i media. Jag kommer att ge er hela min berättelse men först ska jag landa lite till”, skrev hon på Facebook för ett par dagar sedan.

 "Vill göra rätt"

I ett annat inlägg återupprepar Nilsson Nachtweij en del av kritiken mot kommundirektören Carolina Leijonram, som sjukskrev sig på grund av de arbetsmiljöproblem som hon upplevde att Nilsson Nachtweij orsakade.

”Hur kunde mitt ledarskap upplevas som ett arbetsmiljöproblem när min avsikt hela tiden var att målmedvetet och i samverkan göra Vimmerby bättre tillsammans med personalen och alla andra politiker, företag och föreningar. Så lätt det blir fel om kommunikationen och relationen är bristfällig. Bådas ansvar såklart att kroka arm och jobba ihop, på det sättet som alla mår bra av och som ger resultat. Rannsakar mig själv och vill göra rätt och rätta till det som jag gjort fel.”, skriver Nilsson Nachtweij.

Dagens Vimmerby har sökt Nilsson Nachtweij under den senaste veckan. Hon har avböjt intervju.

Käll förnekar

Valberedningens förslag Jacob Käll – som var en av de politiker som låg bakom det beslut som fick Nilsson Nachtweij att avgå delar inte Ingela Nilsson Nachtweijs bild. 

– Förtroendet för Centern och KSO var nere på en väldigt låg nivå. Då hade vi en diskussion om man kan vara kvar, sa han på fredagens pressträff. 

Stämmer det att ni skulle ha krävt hennes avgång i media om hon inte avgick självmant?

– Nej, inte att vi skulle gå ut i media. 

Vad var din roll i att Nilsson Nachtweij fick avgå? 

– Vi har haft diskussioner i Centern och i gruppen om att diskutera med Ingela om hur vi ska gå vidare. Jag fick uppdraget att vara en del av det.

Du var inte drivande?

– Nej.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt