Annons:

SD ville öka medborgarnas inflytande digitalt – får nej

SD vill öka medborgarnas inflytande. Foto: Jakob Karlsson

SD ville öka medborgarnas inflytande digitalt – får nej

Sverigedemokraterna vill öka medborgarnas inflytande genom att införa e-petitioner. Kommunfullmäktige sa nej till motionen. 

Annons:

Motionen är skriven av Anneli Jakobsson och handlar om att öka medborgarinflytandet i Vimmerby kommun genom att införa e-petitioner, där kommuninvånarna kan lämna förslag digitalt och också rösta på andras förslag. 

Enligt SD-politikern skulle det öka invånarnas påverkan och inflytande, samtidigt som det skulle kunna höja kommunens resultat i SCB:s medborgarundersökning "Nöjd-Inflytande-Index", NII. 

– Jag fick inspiration av Västerviks kommun och flera andra kommuner. I Västervik måste man behandla de förslag som fått 20 gillanden och det tror vi vore bra, säger Anneli Jakobsson.

Måste finnas resurser

Administrativa avdelningen tror att ett införande av e-petitioner kan vara ett sätt att bygga förtroende och få in förslag som kan bidra till en utvecklad kommunal verksamhet. Samtidigt säger man att e-petitioner endast ska införas om det finns resurser och kapacitet att ta hand om förslagen. 

Avdelningen föreslog kommunfullmäktige att avslå motionen, men beakta motionens förslag i arbetet med den digitaliseringsstrategi som tas fram och den utredning som görs av hanteringen av IT-frågor inom kommunen.

"E-petitioner kan vara en del av en bredare medborgardialog, men vill samtidigt inte föregå den digitaliseringsstrategi som kommunstyrelseförvaltningen arbetar med utifrån ett tidigare uppdrag", har demokratiberedningen uttryckt. 

Fullmäktige beslutade att avslå motionen. SD-gruppen reserverade sig. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt