Annons:

Befolkningen i Vimmerby kommun ökar. Foto: MostPhotos

Befolkningen i Vimmerby ökar: "Jättepositivt"

Befolkningen i Vimmerby kommun ökar. Första halvåret 2020 blev Vimmerby 52 personer fler.
– Det är jättepositivt, säger Marie Nicholson (M).

Annons:

30 juni var invånarantalet i Vimmerby kommun 15 699. Det är 52 fler än vid årets början. 

– Det är jättepositivt. Vi minskade aningen förra året och när det gäller befolkningssiffror behöver man se förändringar över tid. När det gäller utflyttning kommer den mest kritiska perioden nu när ungdomarna ska ut och studera, säger kommunstyrelsens vice ordförande Marie Nicholson (M).

Under första halvåret i år föddes 94 barn i Vimmerby. Samtidigt avled 79 personer, vilket ger ett födelseöverskott på 15 personer. 311 personer flyttade till Vimmerby och 275 flyttade från Vimmerby.

– Om man bryter ned siffrorna, så har vi ett inflyttningsöverskott på 36 personer. Jag tror att Vimmerby har framtiden för sig. Vi kan erbjuda en tryggare miljö än många storstäder. Under pandemin har många fått upp ögonen för att det är enkelt att arbeta på distans, så vi får hoppas att det blir en trend.

"Osäkra tider"

Att så pass många barn som 94 har fötts är något som Nicholson också ser väldigt positivt på förstås.

– Förra året föddes väldigt få barn och det är också något man måste se över tid, men vi kan glädjas åt att det går bra. Vimmerby har legat stabilt, med en peak på 90-talet och 2015. Utöver det har det varit ganska stabilt. Sedan ska man komma ihåg att det är just det som hjälper skatteunderlaget minst, säger Nicholson.

Kommunen har räknat med en liten uppgång på helåret.

– Det är osäkra tider och kanske vågar man, även om man planerat det, att inte flytta härifrån nu. Vi vet inte hur pandemin påverkar där, men det har exempelvis varnats för gravida på olika sätt. Om det påverkar får vi se. Samtidigt har vi kunnat leva ett ganska normalt liv här jämfört med storstäder, som Stockholm, Göteborg och Malmö. 

"Jätteglada för det"

Att kommunen ökar med 52 invånare betyder förstås en hel del för Vimmerbys ekonomi. 

– Vi är jätteglada för det. Sedan innebär det kostnader också, men vi vill bli fler. Då gäller det att skapa förutsättningar för att vilja flytta hit och bo där. Det handlar om att ha lediga tomter att tillskapa fler bostäder, vilket har varit Vimmerbys stora bekymmer. Men nu har det börjat hända saker där också. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt