Annons:

SKR analyserade kommunens ekonomi:

Inga överraskningar i SKR:s analys av kommunens ekonomi, säger Marie Nicholson. Foto: MostPhotos

SKR analyserade kommunens ekonomi: "Tyvärr inga överraskningar"

En mycket försenad budget ska snart sättas i Vimmerby kommun. SKR har analyserats kommunens ekonomi. 
– Tyvärr är det inget som är okänt eller oväntat för oss, säger majoritetens Marie Nicholson (M).

Annons:

På grund av coronapandemin och den kris den har skapat är kommunens budgetprocess inför 2021 precis inledd. Tidigare har både kommunalrådet Jacob Käll (C) och ekonomichefen Mattias Karlsson varnat för att läget är bekymmersamt. 

Nu har kommunledningen startat upp sitt arbete och i förra veckan var Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, på plats i Vimmerby för att redogöra för en analys de har gjort.

– Det var tyvärr ingenting som var okänt eller oväntat i SKR:s analys. Man hoppas ju att de ska hitta något som är lätt att fixa och ger mycket pengar. Men det är kända problem och områden som sticker ut. Det handlar om individ- och familjeomsorgen och delar av barn- och utbildning med grundskolan och gymnasieskolan, säger Marie Nicholson, vice ordförande i kommunstyrelsen. 

Under en heldag var SKR på besök och presenterade sin analys. Därefter fortsatte eftermiddagen med diskussioner.

– Vi har rätt så goda svar på varför vi sticker ut och inget är en quick fix. Det är ett långsiktigt systematiskt arbete för att få en budget i balans. 

Vad är det för svar ni har?

– Vi vet till exempel att gymnasiets lokaler är dyra. Vi vet att vi har fler orosanmälningar än jämförbara kommuner. Om det leder till fler placeringar kan jag inte svara på men vi har fler orosanmälningar. Många använder hemtjänst och vi har färre på särskilt boende. Varje kommun är unik.

"Pågår hela tiden"

Kommunen tar med sig SKR:s analys in i budgetarbetet.

– Det är inga större överraskningar, men vi tar till oss det här.

Det är en tuff process som väntar?

– Effektiviseringar pågår hela tiden och är inget som har påbörjats nu. Men det är upp till oss i majoriteten att peka ut vilka områden som ska prioriteras och det sitter vi med nu. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt