Annons:

Klubbat i fullmäktige – så blir kommunens budget 2021

Kvällens fullmäktige hölls digitalt. Då togs beslut om budgeten för nästa år. Foto: Skärmdump

Klubbat i fullmäktige – så blir kommunens budget 2021

Nu har kommunfullmäktige klubbat budgeten för 2021. Det blev en förhållandevis kort debatt och snabb process i fullmäktige. 

Annons:

Vimmerbyalliansens budget, som innebär att kommunen ska göra ett resultat på 10,6 miljoner kronor, gick som väntat igenom i fullmäktige. Resultatmålet sänks från två till en procent, vilket majoriteten tidigare har fått kritik för. 

Budgetfullmäktige blev, jämfört med tidigare år, en snabb och smidig process. Hur mycket det berodde på coronapandemin och det speciella fullmäktige som genomfördes är oklart. 

Beslutet innebär att nämnderna tilldelas ett historiskt stort tillskott. Socialnämnden får hela 18 miljoner kronor i utökad ram och barn- och utbildningsnämnden får fyra extramiljoner samt en särskild satsning på Campus. 

Kommunstyrelsen får en miljon, men där minskas posten oförutsedda medel med en miljon och pengar omfördelas till samhällsbyggnadsavdelningen och föreningsbidrag. 

Stora delar av dessa extra pengar kommer från statsbidrag.

Tre mål

I samband med detta togs också tre övergripande finansiella mål. 

* Vimmerby kommuns resultat ska uppgå till minst en procent av skatter och generella statsbidrag. 

* Vimmerby kommuns låneskuld ska långsiktigt bli lägre.

* Självfinanseringsgraden av kommunens investeringar ska över en mandatperiod uppgå till 100 procent med undantag av särskilt utpekade investeringsprojekt. 

Nettokostnaderna för budgeten uppgår till drygt en miljard kronor. Totalt ska 80 miljoner kronor investeras under nästa år. 50 miljoner av dessa ska självfinansieras och 30 miljoner kronor finanserias med hjälp av lån. 

Det handlar då om förskola och äldreboende i Nybble. Som mest får kommunen ta upp nya lån på 50 miljoner kronor under 2021. Låneramen för kommunkoncernen fastställs till drygt 1,5 miljarder kronor. 

Snäll debatt

De kommunala bolagen ska under 2021 betala en borgensavgift på 0,5 procent på den summa kommunen gått i borgen för. 

Skattesatsen förblir oförändrad och ligger kvar på 22,36 procent. Det innebär att varje Vimmerbybo betalar 22,36 kronor per intjänad hundralapp i kommunal skatt.

Dessutom antog fullmäktige ett förslag om att ge nämnderna i uppdrag att enligt fastställd tidsplan återkomma med detaljbudget samt investeringsplan för 2021, som kommunstyrelsen sedan ansvarar för att sammanställa i ett samlat dokument. 

Budgetdebatten i fullmäktige var ovanligt snäll sett med nutidshistoriska ögon och snabbt avklarad. Socialdemokraterna, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet pläderade för sina egna budgetförslag. Inga säryrkanden togs upp under debatten och ingen votering skedde.

Alliansens budget antogs, men S, SD och V reserverade sig för sina egna förslag. Mer om debatten kommer senare på sajten.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt