Annons:

Nilsson Nachtweij:

Ingela Nilsson Nachtwej möter många som vill att hon fullföljer sitt uppdrag, säger hon. Foto: Arkivbild

Nilsson Nachtweij: "Möter väldigt många som vill att jag fullföljer mitt uppdrag"

Ingela Nilsson Nachtweijs politiska comeback i måndags väckte stort intresse. Nu förklarar hon sitt beslut.
– Jag möter väldigt många människor som vill att jag fullföljer mitt uppdrag, säger hon.

Annons:

Vid det digitala sammanträdet med kommunfullmäktige i måndags deltog Ingela Nilsson Nachtweij igen. Det var det första politiska livstecknet från det tidigare kommunalrådet på lång tid.

Men hennes medverkan väckte uppmärksamhet. 

– Det blev en nyhet om att förre KSO gjort comeback och det var överraskande för oss. Jag vill betona att det inte var ett initiativ från Centerpartiet att ha Ingela där. I det här fallet har vi inte kallat in Ingela, utan hon har självmant valt att delta trots den här överenskommelsen och trots att vi uppmanat henne att lämna sitt uppdrag. Nu funkade mötet ändå, men det är värt att poängtera att det inte var ett intiativ från Centerpartiet, kommenterade hennes efterträdare Jacob Käll.

Ingela Nilsson Nachtweij själv säger att hon får kallelser till fullmäktiges sammanträden av kommunen eftersom hon sitter kvar där.

– Eftersom det var digitalt trodde jag att alla skulle få delta. Jag fick information om hur mötet skulle fungera och lärde mig det. Jag är bekymrad över budgetprocessen, men valde att inte ställa några frågor om det, säger Nilsson Nachtweij. 

"De vill att jag fullföljer"

Hon säger också att Peter Karlsson, gruppledare för Centerpartiet, förklarade för henne att hon inte var utvald kort före mötet, men att hon kunde ta hans plats.

– Jag tänkte att det inte var några konstigheter med det och trodde inte att det skulle oroa någon eller orsaka de här reaktionerna. 

Fortfarande är det många som vill se henne i politiken, berättar hon.

– Jag möter väldigt många människor som vill att jag fullföljer mitt uppdrag. Många valde mig och vi vann fyra mandat i valet. Jag vill företräda de som lagt sin röst på mig och jag är fortfarande medlem. Jag inväntar också rättegången och tycker det är sorgligt att mitt eget parti inte bjuder in mig. När det var ett digitalt möte ville jag bidra med min kunskap och erfarenhet av kommunen. Jag tycker att det är sorgligt att det inte är välkommet. 

Känner du dig utestängd från partiet?

– Nej, inte från partiet centralt eller i regionen. Det är lokalt i Vimmerby. Jag känner mig väldigt välkommen i diskussioner både nationellt och regionalt. Även centralt har man uttryckt förvåning över att jag inte blir inbjuden och är det så att jag inte är insatt, som Jacob Käll påstår, är det väl för att jag inte är inbjuden, får några mejl eller information från gruppen. När jag uttryckte att jag inte skulle vara med i kommunfullmäktige var jag jättepressad och kände att det inte fanns möjlighet för mig att delta. Men sedan i måndags har jag fått jättemånga reaktioner och många välkomnar mig tillbaka. Det är bara tråkigt att mitt eget parti lokalt inte vill samarbeta. Jag mötte senast i förra veckan en man som uttryckte att jag stod på folkets sida och det blir man glad av att höra.

"Ger mig energi"

Om hon kommer fortsätta delta i det politiska arbetet är oklart.

– Det får jag avgöra inför mötet i januari. Jag är väldigt intresserad av budgetdebatten även om jag kanske inte deltar i debatten. Det tror jag kanske inte att jag är mogen för än, när det blir så här kraftfulla reaktioner. Det finns viktigare frågor för kommunen mitt i en pandemi än mitt deltagande i ett demokratiskt möte. 

Hon vill ge en stor eloge till tjänstemännen Stefan Malmborg och Jenny Andersson för arbetet inför det digitala fullmäktigesammanträdet.

– De har förberett det här noggrant och jag kände mig både välkommen och insatt. Därför blev jag förvånad över reaktioner om att jag inte var välkommen. Men jag känner mycket stöd och det ger mig energi.

Saknar du det dagliga politiska arbetet?

– Det går inte en dag utan att jag saknar arbetet som kommunstyrelsens ordförande, men jag har gått vidare. Jag har fullt fokus på mitt arbete som lärare, mitt företag och min julkalender. Jag har mycket roligt som jag ägnar mig åt.

Tiden går och det närmar sig valet 2022. Hur kommer du agera?

– Det har jag inga som helst kommentarer till. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt