Annons:

Vimmerbys befolkning ökar. "En attraktiv kommun", kommenterar kommunalrådet Jacob Käll. Foto: MostPhotos

Vimmerbys befolkning ökar: "Vi är en attraktiv kommun"

25 fler invånare. Det blev vi i Vimmerby kommun under 2020. Nu bor det 15 672 personer här.
– Det visar att vi är en attraktiv kommun, säger kommunalrådet Jacob Käll (C).

Annons:

Bara fem av tolv kommuner i Kalmar län har en befolkning som växer. En av dessa kommuner är Vimmerby. Både inflyttningsnettot och födelsenettot var positivt i Vimmerby 2020. 

– Det tycker jag är mest positivt, att vi både har fler födda och fler som flyttar hit. Man ska inte dra för stora växlar av det, men det är positivt att både födelsenettot och inflyttningsnettot bidrar till det här. Det är ett bra tecken, säger kommunstyrelsens ordförande Jacob Käll (C).

Under 2020 avled 168 personer i kommunen samtidigt som 175 barn föddes. 689 personer flyttade hit och 671 flyttade härifrån. Sammanlagt innebär det att Vimmerbys befolkning ökade med 25 personer. Vimmerby är också en av bara två kommuner med fler födda än avlidna i länet. 

15 672 invånare är dock över 100 personer färre än vid millenieskiftet. De senaste tio åren har Vimmerby kommun dock ökat med 1,3 procent invånare.

– En stabil befolkningsutveckling är bra. Sedan vill förstås alla ha ännu fler invånare, men jag tycker man måste vara lite realistisk också. Det här ska vi vara väldigt nöjda med. 

"Inte helt realistiskt"

Socialdemokraterna har gått ut med ett mål om att Vimmerby ska ha 17 000 invånare. Kanske väl ambitiöst, menar Jacob Käll. 

– Klart man ska ha höga mål, men frågan är vad som är möjligt i närtid. Det finns forskare som säger att landsbygdskommuner måste räkna med sänkta invånarantal och ändå se till att få ekonomin att gå ihop. Det måste vi fortsätta jobba med. 

Är Socialdemokraternas mål orealistiskt?

– Alla kommuner säger sig sträva efter fler invånare och det är en bra ambition, men många skulle nog säga att det inte är helt realistiskt. Vi ska inte slå oss till ro, men att hålla befolkningssiffrorna är bra. Att då, som vi, kunna öka lite är väldigt bra.

"En attraktiv kommun"

Grannkommunen Hultsfreds kommun tappade 117 invånare under 2020. 

– Det är svårt att uttala sig om skillnader, men generellt är vi en attraktiv kommun med ett bra utbud av natur, bostäder, affärer och restauranger. Det finns många privata intressenter som vill köpa mark här och vi är en attraktiv kommun.

Stockholms kommun har haft ett negativt flyttnetto under 2020 och fler har flyttat ut från Stockholm än till huvudstaden. 

– Jag tror att landsbygdskommuner kan bli mer attraktiva nu. Jag tror att det dels är sättet vi bor och lever tilltalar många. 

Tror du pandemin spelar in?

– Det tror jag. Många har insett värden med det här inte så tätbefolkade och nära till både natur och utomhusaktiviteter. 

Att kommunen ökar med 25 personer bidrar förstås också ekonomiskt viktigt för skatteunderlaget. Dock hade man budgeterat med en befolkning på 15 743 personer, vilket ligger till grund för skatteintäktsprognosen.

– Vi är förstås väldigt glada för det. Sedan beror det också på vilka åldrar det handlar om, om man är i början av livet, mitt i livet eller mot slutet av livet, säger Käll.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt