Annons:

Så många barn får 40 minuters restid om skolorna läggs ned

Fler barn får ta bussen - och de som redan tar den får åka längre. Det blir konsekvensen av skolnedläggning i Djursdala och Gullringen.

Så många barn får 40 minuters restid om skolorna läggs ned

Nästa höst läggs skolorna i Gullringen och Djursdala ned. Det innebär att drygt 35 elever kommer att få cirka 40 minuters effektiv restid till skolan – enkel väg. – När vi har tittat på det har vi utgått från de elever vi har idag, säger kommunens trafiksamordnare Joakim Svensson.

Annons:

Många fler lågstadie- och mellanstadieelever kommer att behöva åka skolskjuts – och de som redan åker behöver åka längre. Det är en av konsekvenserna av majoritetens planerade skolnedläggning av enheterna i Gullringen och Djursdala.

Många barn får cirka 40 minuters restid till skolan – effektiv tid och enkel resa.

Brännebro skola i Gullringen har 47 elever den här terminen. Om samma elever istället skulle gå i Södra Vi skola behöver samtliga elever skolskjuts. Idag behöver bara 13 elever skolskjuts till Brännebro skola. De flesta barnen på Brännebro skola får ungefär 20 minuters restid till Södra Vi skola. Ett tiotal elever får däremot 40 minuter.

– Våra beräkningar bygger på linjetrafiken. Restiden för de eleverna kommer att bli dagens restid plus 20 minuter med buss i linjetrafik. Jag skulle tro att max tio elever får 40 minuters effektiv restid. Det är de elever som bor längst bort. Men de flesta som går på Brännebro skola bor i samhället och får 20 minuters restid, säger Joakim Svensson.

Längre restid för Djursdalabarnen

Till Djursdala skola är det en större andel som åker skolskjuts idag: 16 av skolans 26 elever har skolskjuts. Många av eleverna kommer att få 40 minuter till skolan i Vimmerby.

– I stort sett alla elever skulle få 40 minuters effektiv restid enkel väg. De flesta som åker skolskjuts till Djursdala idag bor runt Backa och därifrån tar det 40 minuter.

Allt som allt innebär det att cirka 35 elever får runt 40 minuters restid, men uppgifterna ska behandlas med viss reservation.

– Vi har inte konkret räknat på varje fall och när det gäller skolskjuts kan det snabbt bli förändringar. Någon flyttar in eller flyttar ut. Det kan bli att någon hamnar över 40 minuter, men vi försöker hålla ned det så mycket som möjligt, säger Joakim Svensson.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt