Annons:

Att öppna upp kommunstyrelsen för allmänheten är inte aktuellt, säger Marie Nicholson.

Media och allmänhet hålls ute från kommunstyrelsen

Att öppna upp kommunstyrelsen för allmänheten och media är inte aktuellt. Dörrarna förblir stängda.
– Det kan bli en begränsad diskussion med media på plats, säger Marie Nicholson (M). 

Annons:

Kommunfullmäktige är öppet för både allmänhet och media. Men utöver det är det låsta dörrar till beslutsfattarna i kommunen. I en del andra kommuner är kommunstyrelsen också öppen för intresserade kommuninvånare och representanter från media. 

Men i Vimmerby kommer ingen förändring att ske. Det står klart sedan frågan lyfts med samtliga gruppledare för partierna i fullmäktige. 

– Det är inga partier som vill ha det så. Jag vet att man gör så på en del ställen, men det är olika kulturer helt enkelt. Här är det inte så mycket politisk handpåläggning, utan kommunstyrelsen är till stor del ett diskussionforum. De flesta höll med om att det blir en begränsad diskussion med media på plats, säger Marie Nicholson (M), vice ordförande i kommunstyrelsen. 

Att det kan tolkas som annat än transparent, säger kommunalrådet Jacob Käll (C) så här om:

– Vi är öppna för att ha diskussioner och tror att det gynnar demokratin. Oftast ligger förslaget på ett sätt, men där vi är öppna för inspel från oppositionen. Jag har kollat runt med några av mina kollegor i andra kommuner och där är det kultur att inga förslag kommer upp som majoriteten inte vet går igenom. 

Det finns partier i kommunstyrelsen som inte är representerade och det är ett annat argument, menar Ola Gustafsson (KD). 

– De får informationen först i handlingen och det gör att det kan ställas frågor som uppfattas som dumma. Det är viktigt att man kan ställa dessa frågor utan att känna sig hämmad av risken att citeras i media. Jag tycker att det är viktigt att oppositionen har den möjligheten. Ingen i oppositionen ville heller ändra ordning.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt