Annons:

Peterson (M) efter viteshotet:

Tomas Peterson (M) tycker att viteshotet är ett bevis på att en ny skola behövs.

Peterson (M) efter viteshotet: "Nödvändigt att göra något"

Vimmerby kommun hotas av vite på 140 000 kronor om inte flera brister åtgärdas på Astrid Lindgrens skola. Tomas Peterson (M) tycker att viteshotet är ett tecken på att tankarna på en ny skola är rätt. – Det sätter fingret på att det är nödvändigt att göra något, säger kommunstyrelsens ordförande.

Annons:

Inte oväntat har Arbetsmiljöverket kommit med ett föreläggande om vite mot Vimmerby kommun. Anledningen är flera brister i arbetsmiljön på Astrid Lindgrens skola. 

Punkterna rör luftkvaliteten inomhus, att underhållet av skolans lokaler är bristfälligt och den tredje punkten rör den psykosociala arbetsmiljön.

– Det här var helt väntat. Från majoritetens sida har vi sagt att vi ska ha en ny skola i stället och det här sätter fingret på att det är nödvändigt att göra något och man kan inte göra något riktigt bra av en otidsenlig byggnad, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Peterson (M). 

För nästa år ska upprustningen av AL-skolan inte kosta så många miljoner. Annat är det 2018 och 2019. 

– Alternativet är en ny skola och då blir det helt annorlunda. Vi kan inte bara låta det stå, utan måste göra någonting. 

Kan sådana här saker snabba på processen?

– Vi har känt till det, men det gör det. Vi behöver ta ett inriktningsbeslut på det här med en ny skola utan att ha detaljer i det, så att vi tillsammans är överens om vägen vi ska gå i stället för att laga och lappa på en gammal byggnad. Det blir en trygghet och en signal till personal och föräldrar. 

"Ingen kritik"

Det är majoriteten som lagt fram visionen om en ny grundskola i Vimmerby, men Tomas Peterson (M) upplever att det finns ett brett stöd. 

– Vi har egentligen inte fått någon kritik mot det över huvud taget och jag upplever att det finns en stor politisk back up.

Vad är nästa steg?

– Det här är en tankeställare och vi behöver ta ett inriktningsbeslut i politiken. Inom majoriteten är vi säkra på att det är rätt plan, men vi skulle få behöva ett riktigt beslut om det också snart, så vi har en plan att hålla oss till. Vi ska hitta en plats att bygga på och tänka långsiktigt. En ny skolbyggnad ska hålla i 50 till 75 år och vi måste se var staden växer och var framtidens ungdomar finns.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt