Annons:

En halv miljon i saneringskostnad 2008 blev 7 miljoner 2016

En halv miljon i saneringskostnad 2008 blev sju miljoner 2016. Foto: Linus Johansson

En halv miljon i saneringskostnad 2008 blev 7 miljoner 2016

Kommunen kan få betala sju miljoner kronor för att sanera Karlbergstomten. När köpet gjordes 2008 uppskattades saneringen kosta 500 000 kronor – men underlaget till den summan saknas.

Annons:

Kommunen köpte tomten Storken 18 av AB Karlbergs Bilaffär för tolv miljoner kronor i december 2008. En markundersökning som nyligen gjorts visar att tomten kan behöva saneras för sju miljoner kronor.

Dagens Vimmerby har granskat köpeavtalet och där uppskattas kostnaden för saneringen till 500 000 kronor.

I avtalet, som undertecknades av dåvarande kommunalrådet Carl-Axel Centerstig, står det att ”köparen är medveten om att miljöskada föreligger” och att köparen avstår från alla anspråk mot ”säljaren på grund av fel eller brister” i fastigheten med ”bindande verkan”.

Beräkningen saknas

De skrivningarna gör det förstås väldigt svårt för Vimmerby kommun att hävda att den säljande parten ska bekosta den sanering för cirka sju miljoner kronor som nu kan komma att behöva göras om tomten ska användas.

Det märkliga är att det, enligt gatuchefen Andreas Horste, inte finns något underlag till summan 500 000 kronor. Dagens Vimmerby har granskat den markundersökning som gjordes 2008 – och där nämns ingen kostnad för saneringen.

– Jag har inte lyckats hitta vad den siffran kommer ifrån. Det gjordes en rapport i samband med köpet, men det finns ingen saneringsberäkning med där. 500 000 kronor står bara i avtalet. Det finns inget registrerat underlag. säger Horste.

Beställt en ny utredning

Däremot konstateras det att alifatiska kolväten (olja) finns i marken och att halterna i två olika prover översteg riktvärdena med 2,2 respektive 3,4 gånger.

I den markundersökning som gjordes i år har mängder med föroreningar i marken, däribland arsenik, kvicksilver och bly samt klorerade lösningsmedel som beskrivs som flyktiga och tunga. De sistnämnda borde utredas ytterligare, vilket kommunen har planer på att göra.

Först ska man dock genomföra en så kallas ”second opinion”, vilket innebär att en markundersökning genomförs.

– Vi väntar på offert för den ytterligare utredningen och vi har även beställt en utvärdering av den befintliga. Vi vill ha en second opinion av en annan miljökonsult eftersom det skiljer så mycket mellan de två som gjorts hittills. Jag hoppas att den är klar innan årsskiftet.

Horste anser att sju miljoner är en hög summa.

– Det känns väldigt högt med tanke på vad man köpte tomten för. Sedan 1999 har kommunen det största ansvaret eftersom man har besiktningsrätt när man köper en tomt, men hittar man en annan juridisk person och kan binda den till föroreningarna så kan den också få vara med och betala för saneringen. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt