Annons:

På väg mot nollresultat –

Barn- och utbildningsnämnden är på väg mot ett nollresultat. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

På väg mot nollresultat – "Helt fantastiskt"

Barn- och utbildningsnämndens ekonomi har länge varit ett sorgebarn. I år kan man dock vara på väg mot ett stort trendbrott. 

Annons:

När delårsrapporten presenterades på nämndens sammanträde i maj månad pekade nämligen prognoserna mot ett nollresultat i slutet av året.

– Det är otroligt positivt den här gången. Totalt räknar vi med ett nollresultat och det är fantastiskt. Jag har aldrig varit med om det tidigare, men nu pekar prognosen mot det två månader i rad. Det gör att jag börjar tro på det, säger nämndens ordförande Peter Karlsson (C).

Beror det på att ni har gjort något bra eller statliga pengar?

– Det är inte på grund av statliga pengar enbart. Vi har haft kostnader i motsvarande grad tidigare, både vad gäller vikarier och sjukskrivningar men kompenserats för det. Men hela resultatet beror inte på det. Det är mycket annat som vi har gjort som gör det också. Jag vill säga att mycket är tack vare den här extra ekonomen vi har på stadshuset som hjälper rektorerna. Det har gjort det betydligt enklare att hålla budget. 

"Ska inte kunna sticka iväg"

Interkommunala ersättningar, som är de kostnader kommunen har för elever som går på gymnasieskolor i andra kommuner, har länge varit ett bekymmer. 

– Men det är väldigt roligt att det går jämnt ut nu. Vi tillförde ju två miljoner dit förra året men det skulle egentligen behövts en miljon ytterligare. Trots det går det jämnt ut nu.

Delårsrapporten går nu vidare till kommunfullmäktige och Peter Karlsson känner sig relativt trygg med att budgeten inte ska spricka helt.

– Vi känner att vi har koll nu och det ska inte kunna sticka iväg. Sedan kan pandemin naturligtvis fortfarande påverka oss, men vi känner att vi har koll. 

Förskolan gör ett stort plusresultat och det beror helt sonika på färre barn i verksamheten. Däremot är SFI en minuspost. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt