Annons:

Ingen skattesänkning i sikte:

Någon sänkning av skatten är inte i sikte i Vimmerby kommun. Foto: MostPhotos

Ingen skattesänkning i sikte: "Inget nytt normalläge"

2015 höjdes skatten i Vimmerby kommun med 50 öre. Någon skattesänkning blir det inte 2022 heller om alliansen får igenom sin budget.
– Vi mäktar inte med en skattesänkning, säger Ola Gustafsson (KD).

Annons:

Under onsdagen presenterade Vimmerbyalliansen sitt budgetförslag inför 2022. Ända sedan kommunalskatten chockhöjdes med 50 öre 2015 har alliansföreträdare pratat om en vilja att sänka skatten.

Trots valseger 2018 är fortfarande ingen skattesänkning i sikte. I majoritetens budgetförslag inför 2022 är det en oförändrad skattesats. I budgetdokumentet skriver man också att skattesatsen planeras att vara oförändrad mellan 2022 och 2024.

Varje Vimmerbybo, oavsett inkomst, betalar 22,36 kronor per intjänad hundralapp i kommunal skatt. I riket är den genomsnittliga skattesatsen 20,71 kronor och i länet är det 21,76 kronor. 

– Jag har varit tydlig med – och det går att hitta i mitt valmaterial – att frågan om skattesänkning alltid ska lyftas och att det ska lyftas in tidigt. Men vi kan inte göra det på bekostnad av att riskera välfärden. Jag har lyft frågan inför i år också och vi har vridit och vänt. Vi är strax under tvåprocentsmålet och det var prioriterat med tanke på sänkningen. Med de investeringssatsningar som ligger framför oss mäktar vi inte med skattesänkning. Att återställa till den tidigare skatten går inte på ett år. Jag hade jättegärna sett en sänkning, men vi ser inte att det är rimligt, säger Ola Gustafsson (KD). 

"För hög nivå"

I det nya budgetdokumentet står det att skattesatserna planeras att vara oförändrad fram till 2024. Det vill Vimmerbyalliansen inte riktigt kännas vid.

– Vi har inte förutsättningar längre än till 2022. Efter det är det ett val och då är förutsättningarna ännu mer osäkra. Vi kommer pröva det här inför 2023 också, men det hänger också på om vi får behålla majoriteten. 

Skattesatsen i Vimmerby kommun är en krona och 65 öre högre än genomsnittet i landet. Det är också 60 öre högre än genomsnittet i länet. 

– Vi har en för hög nivå och vi vill genomföra en långsiktigt hållbar sänkning. Först och främst ska tvåprocentsmålet nås. Vi har all anledning att se över det. Vi ska inte ha Kalmar läns högsta skatt. Men vi måste ta ett steg i taget, säger Marie Nicholson (M). 

Är den här skattenivån det nya normala för Vimmerby?

– Det här är inget nytt normalt. Vi ska ta ställning till skattesatsen varje år. Generellt är det fler som fått göra höjningar under ett antal år, men vi har en för hög skattenivå i Vimmerby. Vi har lyft det i majoriteten och räknat på det, men som läget är nu går det inte. 

Ett tvåprocentigt resultatmål innebär ett överskott som motsvarar två procent av skatter och statsbidrag.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt