Annons:

Vännerna

Vännerna Ola Lindblom och Rickard Thuresson ställs mot varandra i dagens derby. Foto: Simon Henriksson

Vännerna "Thure" och Ola ställs mot varandra – här är deras bästa derbyminne

Vimmerby IF och Gullringens GoIF är historiska rivaler. Men vännerna Rickard Thuresson och Ola Lindblom – som har olika tröjor i dagens match – tycker inte det är lika hett längre.
– Förr var det krig. Så är det inte längre, säger Ola Lindblom.

Annons:

Kampen handlade länge om vilka som var bäst i regionen. På 80- och 90-talet var det Gullringens GoIF som härskade – men från slutet av 00-talet tog Vimmerby IF över ledartröjan.

De senaste åren har lokalfotbollens status sjunkit ordentligt – och båda klubbarna huserar numera i division 4.

Två som har varit med på betydligt högre nivå är Vimmerbys målkung Rickard Thuresson och Gullringens försvarsgigant Ola Lindblom. De båda spelade också tillsammans i många år med VIF i division 2. 

På fredagen sitter vi ned med de två vännerna för att snacka upp derbyt – men någon enorm derbyhetta känner ingen av dem. 

– Är du verkligen nöjd? Vi har inte sålt in derbyt jättebra, säger Rickard Thuresson och skrattar när undertecknad stänger av inspelningen. 

Helt nöjd är jag inte heller – men det verkar vara de här känslorna som de båda har. 

– Jag tycker det känns rätt svalt, säger "Thure" på frågan om det känns hett med derby mellan de två kommunrivalerna. 

– Jag får nog hålla med honom om det, säger Ola Lindblom.

Vad beror det på, att det inte känns lika hett längre?

– Jag känner nästan inga i Vimmerby. Jag känner "Thure", "JC", "Jeppe" Lätt och Haris (Dreco) lite. Förr fanns det alltid någon man störde sig på, men det är inte på samma sätt längre. Kanske är det åldern lite även om jag inte är lastgammal. 2008 kändes det hetare, säger Ola Lindblom.

– Ja, då handlade det lite mer om vem som var bäst i regionen. Då var det hetare än vad det är nu. Man var lite mer sugen på de här matcherna förr. Det är kul att spela match, men att det är Gullringen är inte så speciellt för mig. För min del finns inte rivaliteten på samma sätt längre. Förr visste man vilka alla var, men nu har jag inte den kollen på Gullringen, säger Rickard Thuresson.

– Förr, om man går ännu längre tillbaka i tiden, var det ju krig som jag har fattat det. Då gick det inte att prata om Vimmerby för en Gullringsspelare. Kanske att det beror på att man varit från varandra divisionsmäsigt i många år, säger Lindblom.

Känner du inget extra, Rickard, om du gör mål på Gullringen?

– Nej, tyvärr tycker jag inte det längre. Det är skillnad när man är ung och kommer upp, då vill man visa och bevisa något. Hela Vimmerby IF var på väg uppåt då.

Annat publikintresse

Publiksiffrorna på slutet av 00-talet var mäktiga när de två rivalerna drabbades samman. 2008 var det drygt 1 850 personer och såg Vimmerby vinna med 4-0 på Gullemon. 

Pandemi eller inte – så mycket folk hade inte kommit till Bruksvallen i Storebro för att se det här derbyt. 

– Jag vet inte varför intresset sjunkit. Kanske att pandemin påverkat en del och att det inte alls är samma nivå längre. Min mor och far vet inte ens vilka som spelar i lagen längre, säger Thuresson.

– Förr, när vi spelade i division 2 tillsammans, hade vi ju 790 i snitt på Vimarvallen. Det var något annat, säger Lindblom.

– Det var en rolig tid och vilket lag vi hade. Det var topp i regionen på varje position. Det får vi nog inte vara med om igen, säger VIF-anfallaren. 

Är det en tråkig utveckling att lokalfotbollen gått tillbaka så mycket?

– Jag kan bara prata för Vimmerby IF och det är tråkigt att det har gått som det har gått. Vi måste ha ett lag i regionen i division 3, men det har försvunnit lite. Om man inte betalar spelare utifrån så är man inte intresserad av lägga ned den tiden som det tar. Det är färre ungdomar som håller i numera också. De flyttar och ska plugga vidare och det får man ha förståelse för, säger Rickard.

– Backar man bandet var ju Gullringen ledande, men man klarade sig kvar i division 3 med ett nödrop längre. Det funkar ju inte, säger Ola.

– Så var det med oss i tvåan med de sista åren. Vi var nog i botten i fem år, men det var imponerande att vi kunde hålla så länge i division 2. Går man tillbaka några hade vi vårt b-lag i division 4. Nu möter vi IF Hebes b-lag och inget ont om dem, men det är ju ett förfall på sitt sätt och det är synd att det ser ut så. 

Vilka har störst potential att få upp ett lag i divisionerna igen?

– Inför säsongen var det ju Tuna. De skulle bli bäst i regionen, säger Thuresson och fortsätter:

– På sikt bör det vara Vimmerby. Går Vimmerby upp kanske de kan plocka några och spetsa truppen lite. Det behöver komma upp några ungdomar också. Det är några som är och de är duktiga, men väldigt många ska ju plugga vidare. 

"Orkar inte tugga längre"

Rickard Thuresson och Ola Lindblom känner varandra mycket väl och ställs också mot varandra på planen många gånger under 90 minuter.

– Det blir inte så hett mellan oss. Vi är rätt lugna båda två och det finns andra spelare som kan tjata. Vi orkar inte tjafsa sådär längre, säger de båda.

– Förr tuggade jag mycket, men jag orkar inte hålla på med det längre, säger "Thure". 

Är det roligt att möta varandra då?

– Det är kul att möta någon bra back i fyran, skrattar Rickard.

– Det är kul. "Thure" kommer upp och man får bufflas och snacka lite. 

Vad behöver ni se upp med i Vimmerby, Ola?

– De orkar väldigt mycket och är tunga. De sätter hög press på oss. 

Ni då, "Thure"?

– Jag har rätt dålig koll. Ted (Åström Åberg) var bra sist vi mötte dem och mittbackarna är helt okej. Erik Lindblad brukar vara bra också. 

Vilka är favoriter?

– Vimmerby är favoriter, säger Lindblom.

– Är det så? Ja, vi får se. Gullringen måste ju vinna om de ska kunna vara med, svarar "Thure".

Fakta

Rickard Thuressons bästa derbyminne:

– När vi kvitterade i 97:e minuten på Gullemon efter att jag blivit fälld. Speakern sa tio gånger att vi hade kvitterat i 97:e, haha. Johan Karlsson-Törndahl satte straffen. Jag minns att Oskar Nilsson blev utvisad och sparkade sönder hörnflaggan men jag kommer inte ihåg om det var samma match.

Ola Lindbloms bästa derbyminne:

– Kommer typ bara ihåg när vi vann på Vimarvallen med 3-1. Minns att den matchen fanns på dvd. Det var den matchen Rickard missade straff i. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt