Annons:

VIF kliver in med favoritskap på sina axlar:

Patrik Gunnarssons Vimmerby IF siktar på att vara med i toppen och utmana om uppflyttning till division 3. Malmbäcks IF på konstgräs i Tenhult är VIF:s första uppgift när serien drar igång. Foto: Ossian Mathiasson

VIF kliver in med favoritskap på sina axlar: "Den pressen får vi ha på oss"

Är det nu Vimmerby IF ska ta klivet upp i division 3 igen? Det är vad många tror inför årets säsong och VIF går för att vara med i toppen. 
– Det är lätt att säga att man ska vinna en serie men det är betydligt svårare att göra det, säger tränaren Patrik Gunnarsson. 

Annons:

Många håller Vimmerby IF som stora seriefavoriter i den norra division 4-serien. Till den här säsongen har man byggt vidare på fjolårslaget, plockat in spännande nyförvärv, fått tillbaka skadade spelare och flyttat upp talangfulla spelare från de egna ungdomsleden. 

Seriepremiär i morgon

VIF inleder division 4-säsongen med bortamatch mot Malmbäcks IF. Malmbäcks plan är inte i tillräckligt bra skick så premiären spelas på konstgräset i Tenhult. 

– Vi har fått ihop det bra och det känns bra att serien drar igång och att vi får se var vi står och var de andra lagen står. Det blir något annat när det blir seriematch. Träningsmatchmässigt känns det som att vi har stått upp bra mot alla lag. Nu är det seriematch och spel om poäng, då måste man ta fram det lilla extra och förstå att man kanske inte kan spela så jäkla snyggt hela tiden, säger Patrik Gunnarsson, som går in på sitt andra år som huvudtränare i VIF.

Att vara noggranna och ha tålamod i spelet är nyckelord för Vimmerby IF under 2022.

– Vi ska orka vända hemåt, börja om och inte bara gå framåt. Motståndarlagen vill säkert hamna lite längre ner när de möter oss så det gäller att vi får upp deras lag och kan trilla boll i backlinjen med aktivitet. 

"Ska behålla bollen på deras planhalva"

VIF kommer använda sig av en 4–3–3-uppställning och satsa mycket på att erövra boll på motståndarlagets planhalva. 

– Vi kommer köra ett presspel där lagen kommer märka att det är ett presspel. Man kan inte spela så hela tiden utan man måste hitta en mix och hitta olika delar i matchen där man kan ligga och pumpa på hårt. Märker vi att vi vinner boll och kan erövra boll mycket så kan man fortsätta köra.

Det är ett väldigt offensivt spel som VIF har ändrat på sedan förra året då de spelade 4–4–2. 

– Vi ska vara rätt så täta med våra tre forwards och komma fram mycket med våra ytterbackar. Vi känner rent spelarmässigt att vi har de spelarna för att kunna spela ett sånt spel. Vi ska försöka behålla bollen på deras planhalva och göra det jobbigt för dem. Om vi har spelare borta så har vi spelare som kan gå in och stötta upp där det behövs. 

VIF är topptippat i fyran

Säsongen 2017 trillade VIF ur division 2 och följde upp det med en fjärdeplats i division 3 2018 innan de degraderades 2019. Nu står VIF inför den tredje division 4-serien och hoppas kunna lägga beslag på uppflyttningsplatsen. 

– Vi själva har gått ut med att vi ska vara ett topplag och vi vet att det krävs jäkligt hårt arbete och fokus på varje match för att vinna en serie. Oavsett nivå är det svårt att vinna fotbollsserier. Vi går för att vara med i toppen, det har vi sagt och den pressen får vi ha på oss. 

Vilka lag blir de främsta utmanarna till er i toppen?

– Både Tranås och Ekhagen är två lag som kommer vara med i toppen, även Gullringen kommer vara med och fightas. Det kommer bli tufft om de första platserna och det finns många svårbedömda lag. Vi ska göra vårt arbete och sedan får de andra lagen spela som de vill. Det är fokus på det vi ska göra. 

Ung forward från start

VIF saknar Ilhan Jejna, Selatin Shaljani och Ludwig Strömbom i premiären. Unge Pontus Kägu Bragsjö får chansen från start som ytterforward och Anton Ljungberg tar platsen bredvid Knut Gunnarsson i mittförsvaret. 

– Ålder spelar ingen roll. Gör man bra saker och visar kvalité får man spela, säger Gunnarsson om valet att spela Kägu Bragsjö från start. 

Jacob Johansson är tillbaka från sin långtidsskada och börjar på bänken. 

– Jacob har kört fullt under ett par veckor. Det ser bra ut och han åker med tanke på Ilhan är borta på grund av sjukdom. Selatin (Shaljani) har problem med en menisk men är i träning nu. 

Fakta

VIF:s premiärelva: Gustaf Johansson – Ahmed Tarabeih, Knut Gunnarsson, Anton Ljungberg, Niklas Gunnarsson – Johan Carlsson, Haris Dreco, Anton Brorsson – Joakim Storm, Rickard Thuresson, Pontus Kägu Bragsjö.

Bänk: Belmin Hrustic (mv), Vladimir Radak, Alex Karlsson, Aziz Abdul Majed och Jacob Johansson.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt