Annons:

Kvaläventyret inleds i morgon – IFK-lagen siktar på uppflyttning

Ted Åström Åberg är tillbaka i spel efter skada och spelar IFK Tunas första kvalmatch mot Norrahammars GIS på lördagseftermiddagen. Foto: Arkivbild

Kvaläventyret inleds i morgon – IFK-lagen siktar på uppflyttning

Både IFK Västervik och IFK Tuna drömmer om att ta steget upp i division 4. I morgon börjar lagens ovissa kvaläventyr på hemmaplan. 
– Att gå upp är en målsättning vi har haft i två raka säsonger, säger Västerviks huvudtränare Ergest Fasko. 

Annons:

För andra året i rad kliver IFK Västervik in i positivt kval mot division 4. Ergest Faskos manskap hamnade på jumboplatsen i fjolårets kvalgrupp och siktar nu på att ta revansch. 

– Det är alltid spännande och speciella matcher när det gäller kval. Vi har så här långt gjort en jättebra resa och är redo för första kvalmatchen på hemmaplan, säger Ergest Fasko. 

IFK Västervik svarade för en grym höst med åtta raka segrar och 39–8 i målskillnad och var helt inställda på att andraplatsen i division 5 skulle resultera i två hemmamatcher. Små marginaler gör att Västervik går miste om två matcher på hemmaplan. 

– Vi har hamnat i samma grupp som Timmernabben, division 5-lag som slutade tvåa med 2,31 poäng per match och vi ansågs som en sämre tvåa med 2,30 poäng per match. Det hade självklart varit bättre om vi hade fått spela två matcher på hemmaplan, men kvalmatcher är speciella och känns som finalmatcher, säger Ergest Fasko. 

Nyckelspelaren har flyttat till Göteborg

Västervik startar hemma mot Furuby i morgon för att sedan avsluta borta mot Timmernabben och Borgholm. 

– Vi fokuserar på första matchen och tar en match i taget. Furuby kom trea i sin division 5-serie efter att ha gjort 50 mål och släppt in 31 mål. Det måste vara ett bra division 5-lag, inget mer än det. 

Är målsättningen är att ta klivet upp i division 4?

– Självklart. Det är en målsättning som vi har haft i två raka säsonger. Tyvärr har vi hamnat på andraplatsen två år i rad, men nu har vi en chans till. Jag tycker att vi har ett bra gäng som kan göra det bra i division 4 också.

Viktige forwarden Ali Sherif Ali har flyttat till Göteborg och inte medverkat i de sista höstmatcherna. 

"Spela med mycket glädje"

IFK Tuna har som tabelltrea tilldelats en hemmamatch och två bortamatcher. Kvaläventyret inleds hemma mot Norrahammars GIS och det blir självklart en viktig match med tanke på att Tuna möter Solberga GoIF och Tenhults IF på bortaplan. 

– Vi ska köra på och spela med mycket glädje och mod. Jag är medveten om att kval är tufft, men det blir spännande, säger Lars Gustavsson. 

Hur ser du på vikten av att göra ett bra resultat i första matchen som dessutom är er enda hemmamatch? 

– Ska man vinna gruppen gäller det att ta minst sju poäng och sedan finns det en möjlighet att gå upp som bästa tvåa beroende på hur det går i division 3. Det krävs två segrar om man ska vara med och slåss om det så det är inget snack om att första matchen är viktig och den blir extra viktig när man börjar hemma.

Åström Åberg tillbaka i spel

Lars Gustavsson har fått information om vad Norrahammars GIS är för lag. 

– Jag själv har inte sett dem själv, men jag har fått lite andrahands- och tredjehandsuppgifter. De har väl någon duktig kille och sedan fyller de på med rätt mycket folk i anfallen så det får vi vara vaksamma på. 

Vad har ni för målsättning i kvalet?

– Vi går in med samma målsättning som vi gör inför varje match. Det är att vinna, det finns inget annat i världen. Det kanske inte blir så, men det är det som är målet. Vi ska försöka sätta tonen och spela på vårt sätt på vår hemmaplan och sedan får det andra laget anpassa sig. 

Tuna har alla spelare tillgängliga. Ted Åström Åberg och Anthon Bekesi är tillbaka i truppen efter skada respektive jobb. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt