Tunas forcering gav en poäng – tung kvalstart för Västervik som föll stort

Här har Victor Gustavsson precis gjort 2–2 för IFK Tuna i första kvalmatchen mot Norrahammars GIS. Matchen slutade 2–2 och Tunas kvalresa fortsätter med dubbla bortamatcher. Foto: Ossian Mathiasson

Kvaläverntyret är igång. IFK Tuna hämtade upp ett 0–2-underläge till 2–2 mot Norrahammars GIS medan IFK Västervik åkte på en klar 1–4-förlust mot Furuby IF.

IFK Västervik och IFK Tuna tog hand om de två kvalplatserna i division 5.

Lagen inledde kvaläventyret på hemmaplan, deras enda hemmamatch i kvalet.

Tuna hamnade i ett tidigt tvåmålsunderläge hemma mot Norrahammars GIS. 0–1 kom på en frispark i bortre krysset i 18:e minuten och 0–2 på en tjusig halvvolley några minuter senare.

I slutet av första halvlek fick en spelare i Norrahammar sitt andra gula kort efter en situation i närheten av Tunas avbytarbås. Spelaren fick syna det röda kortet och Tuna fick därmed en biljett in i marchen med 45 minuter kvar att spela.

Upphämtning gav en poäng

Norrahammar höll ihop defensiven med en man mindre på planen och var inte ofarliga i offensiven. Gästerna hade även en boll i stolpen i början av andra. Det var ytterst nära 3–0.

Tuna hade svårt att skapa chanser under första halvtimmen innan det lossnade två gånger om på kort tid. Först störtade Anton Békési fram och stötte in Anton Carlssons inlägg fram till 1-2 i minut 73 och sedan kvitterade Victor Gustavsson till 2-2 tre minuter senare. "VG" sköt ett lågt skott utanför straffområdet som letade sig in i mål. Tuna hade bud på ett segermål, men koncentrationen i avslutsögonblicken saknades och kvalpremiären slutade 2–2. Den efterföljande straffläggningen vann Norrahammar.

IFK Västervik fick ingen rolig kvalstart hemma mot Furuby IF. De släppte in 0-1 i sjätte minuten och 0–2 strax före paus. Albin Boqvist tände Västerviks hopp med 1–2 i 56:e minuten, men Furuby återtog sin tvåmålsledning tio minuter senare. Gästerna vann till slut med 4-1 och Västervik fick en blytung start på kvalet som avslutas med dubbla bortamatcher.