Annons:

VIF väljer en ny väg med Dragan vid rodret:

Dragan Zivic, här i samspråk med Johan Bengtsson, är Vimmerby IF:s första heltidsanställda tränare. Foto: Linus Johansson

VIF väljer en ny väg med Dragan vid rodret: "Mår inte bra när det är slarvigt"

En heltidsanställd tränare och en uttalad satsning på egna produkter. På sikt är det parametrar som ska föra Vimmerby IF tillbaka till division två.
– Kan vi behålla stommen under en längre tid kommer resultaten att komma, säger nye tränaren Dragan Zivic.

Annons:

Inför säsongen 2019 har Vimmerby IF valt att heltidsanställa Dragan Zivic. Hans absoluta fokus ligger på att träna klubbens herrlag i division tre och att utveckla klubbens unga spelare. 

Han är nöjd med sin första tid i klubben. 

– Det är en välorganiserad förening med många eldsjälar som verkligen försöker att göra det bättre för klubben varje dag. Det gör att det känns tryggt för mig. Ser jag till organisationen i Vimmerby IF passar det inte att ha ett herrlag som spelar i division tre, det vore mer logiskt att vi tävlade lite högre upp och det är också målet på sikt, säger Dragan Zivic. 

Driven och organiserad 

Dragan Zivic har en lång karriär som spelare bakom sig. Däremot är han orutinerad som tränare och saknar faktiskt helt erfarenhet från att leda ett seniorlag. 

– Jag är väldigt ny som tränare och har bara haft två lag tidigare (U19 i Malmslätts AIK och U17 i Åtvidabergs FF, reds. anm.). Det här är det första tränaruppdraget på seniornivå och gruppsykologin går inte att jämföra med juniorfotboll. Det går att ställa högre krav på seniorspelare, men som tränare får du också möta mer motstånd och starkare åsikter, förstås. 

Hur är du som tränare? 

– Jag är driven och väldigt organiserad, jag mår inte bra när det är slarvigt. För mig är det viktigt att inte vara nöjd utan att både jag som ledare och spelarna hela tiden försöker att bli bättre. Jag är väldigt medveten om spelarnas del i det hela och det är de som måste betraktas som den viktigaste delen. Min ledstjärna är att respektera dem som både människor och spelare. Jag försöker att jobba med spelarna som att jag är en av dem, säger Dragan Zivic. 

Svårt att få kontinuitet 

Linköpingsbaserade Zivic basar över ett till stora delar ungt lag. Borta är spelare som Nic Rydholm, Abdulrhman Kharma, Karl-Viktor Söderquist och Ted Åström Åberg. De har ersatts av ett antal orutinerade nyförvärv och unga killar från de egna leden. 

 Det är spännande att föreningen har bestämt sig för att försöka odla sina egna produkter och ge dem förtroende, tid och möjlighet att själva bygga upp en kvalité som räcker för division två-spel. Sen är det svårt att på amatörnivå garantera kontinuitet, folk flyttar på grund av jobb och studier. Men om man skulle kunna behålla stommen under en längre period så skulle resultaten komma. 

Lyfter fram trio 

Dragan Zivic lyfter fram tre unga spelare som han tror på den här säsongen. Det handlar om de egna produkterna Joakim Storm och Jacob Johansson samt nyförvärvet från Hultsfreds FK, Ludwig Strömbom. 

– Om Joakim Storm håller sig skadefri den här säsongen räknar jag med att han kommer att blomma ut. Han är beredd att starta matcher och har potential att spela högre upp i framtiden. Jag räknar också med att Jacob tar en ordinarie plats. Ludwig har också stor potential att bli en riktigt bra ytterback. Det här är dessutom killar som har helt rätt inställning och som alltid tränar, säger Dragan Zivic. 

”Ska inte försvara oss” 

På försäsongen har VIF mött ett antal lag som spelar högre upp i seriesystemet och resultaten har blivit därefter. 

– Det viktigaste med försäsongen är att grabbarna har börjat uppträda som ett kollektiv. Vi har agerat som ett lag i både med- och motgång. Jag lägger också stort värde i att vi fortsätter spela även vid ett större underläge. Det är stor skillnad på ett lag som kan reducera till 4-2 istället för att släppa in 5-1. 

Hur kommer ni att spela i år? 

 Jag tänker att vi ska spela en offensivt orienterad fotboll med mycket rörelse. Vi ska inte försvara oss, det är långt ifrån roligt att titta på ett lag som försvarar sig i sitt eget straffområde. Sen ska vi kunna vara flexibla när vi möter lag som är mer tekniskt skickliga än oss. Då ska vi kunna ändra på vår grundidé. 

”Inte omöjligt” 

Hur långt den här upplagan av Vimmerby IF kan räcka i division tre är svårt att sia om på förhand. 

 Först tänkte jag att vi skulle ha en målsättning att vinna serien, men mer och mer inser jag att det fattas en bit till dess. Vi är ett ungt lag som kommer behöva springa mycket för att ta poäng, vi kan inte räkna med att vinna matcher på spets och rutin. 

Är det för mycket att kräva att ni ska vara ett topplag? 

– Det är inte omöjligt för oss att vara med i toppen, mycket beror på hur vi startar serien. Jag skulle vara väldigt optimistisk om jag säger att vi ska vara med och slåss om förstaplatsen, men det vore också väldigt pessimistiskt att säga att vi kommer vara i botten av tabellen, säger Dragan Zivic.

Fakta

Vimmerby IF (division 3)

Truppen: Gustaf Johansson, William Westerholm, Ali Mohammed Mustafa, Tage Falk, Jacob Johansson, Niklas Gunnarsson, Jonathan Fält-Öhr, Simon Sandholm, Rickard Thuresson, Victor Gustavsson, Mohammed Jafr Mustafa, Mohammed Ibrahim, Markus Ahl, Amel Komina, Oskar Bergman, Daniel Gorges, Ludwig Strömbom, Ardijan Mahmutaj, Isak Granström, Joakim Storm, Simon Larsson, Abdi Salah, Jakob Kus, Petter Gustavsson. 

Nyförvärv: Daniel Gorges (Åtvidabergs FF), William Westerholm (do), Jakob Kus (do), Ludwig Strömbom (Hultsfred), Ardijan Mahmutaj (Lojal). 

Förluster: Abdulrhman Kharma (Assyriska Norrköping), Ted Åström Åberg (IFK Tuna), Adam Kisitu (Nässjö FF), Karl-Viktor Söderquist (BK Rondinella), Ludvig Lundqvist, Mojeb Abdul Majed, André Nunes. 

Ledarstab: Dragan Zivic (huvudtränare), Jesper Lätt (assisterande), Johan Bengtsson (assisterande), Mattias Borgstrand (assisterande), Tomas Gustavsson (lagledare), Kjell Carlsson (lagledare), Mikael Krantz (målvaktstränare), Pär Gustavsson (målvaktstränare). 

Seriefavoriter: Sleipner och Smedby. 

Placering i fjol: Fyra i division tre med 39 poäng. 

Seriepremiär: IK Tord, borta, 13 april. 

Annons:

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt