VIBK FÖLL TUNGT HEMMA MOT LINKÖPING

Linköping fick jubla på bortaplan mot VIBK. Foto: Simon Henriksson

Det blev en tung förlust för Vimmerby IBK hemma mot Linköping FBC. Gästerna vann med 8-4.

Efter skrällpoängen borta mot Nyköping, där Vimmerby IBK heroiskt hämtade upp ett underläge med 5-0, var förstås laget inställt på att göra livet surt för gästande Linköping FBC.

Blev det så? Inte direkt. Åtminstone inte i den första akten.

Efter ett felpass högt upp i banan kunde gästerna ställa om och kontra in matchens första mål. Bara 16 sekunder senare utökade Linköping sin ledning till 2-0. Efter 14.25 spelat kom också 3-0 för Linköping. Strax därpå utvisades Ricky Gustavsson i två minuter. Linköping var emellertid helt ofarligt när de fick chansen i spel fem mot fyra. Faktum är att VIBK var närmast ett mål, men gästernas målvakt stod i vägen.

Ett mål till skulle dock falla i öppningsakten. Dessvärre, för VIBK:s del, var det Linköping som hittade nätet på nytt. Med knappt en minut kvar kom 4-0.

Bytte keeper

VIBK-målvakten Jesper Ahnfelt kan definitivt inte ta på sig vad som hände i den första perioden, men Patrik "Bobby" Karlsson kom ändå in i kassen när det var dags för den andra perioden.

Totalt sett gjorde VIBK också en betydligt bättre period och skapade en uppsjö av målchanser på Linköping. Men gästernas målvakt David Henningsson storspelade och räddade allt som kom i hans väg.

Efter drygt fem minuter lyckades Linköping utöka ledningen till 5-0.

Samma läge som mot Nyköping – med andra ord. Skulle Vimmerby IBK kunna göra en klassiker på hemmaplan och vända?

Vimmerby höjde spelet betänkligt och hade flera farliga lägen innan Jonas Friberg till slut spräckte hemmalagets nolla i kolumnen efter drygt 14 minuter. 1-5 – och jakten var påbörjad.

Trots flera superlägen, där hemmapubliken knappt tro sina ögon över att bollen inte letade sig in, stod sig 1-5 till periodens slut.

Fick drömstart

VIBK fick en drömstart på den tredje perioden. Redan efter 38 sekunder reducerade Jonas Friberg till 2-5. Den fina passningen kom från Jonatan Green.

Hemmalaget kändes på gång, men efter knappt tre minuter kom 2-6. Det var upprörda miner i samband med det målet.

Repliken på det kom snabbt. Gissa vem? Nej, det behöver ni inte. Gammal är äldst – Jonas Friberg satte sitt tredje för dagen fram till 3-6 efter knappt fyra minuter. Drygt två minuter senare hade Friberg ett nytt kalasläge att göra 4-6. Istället kom 3-7 i anfallet efter och det var sannolikt ridå ned för VIBK i det läget.

Efter halva perioden spelad begärde Michael Elmér timeout för att försöka tvinga fram det sista ur sitt lag.

VIBK:s reduceringsjakt kom av sig efter drygt tolv minuter när Emil Johansson visades ut i två minuter. Vimmerby klarade av fyra mot fem-spelet, men 3-7 stod sig. Med knappt fyra minuter kvar VIBK spela med en man mer för första gången i matchen.

Laget lyckades hitta ett fjärde mål i den spelformen. Mattias Zeilon satte 4-7 med två minuter och 19 sekunder kvar av matchen.

Vimmerby försökte jaga boll för att ha den i sin ägo, men Linköping kunde göra 4-8 med knappt 120 sekunder kvar.

Det blev också ställningen när matchen var över.