HV71 besegrade Västerviks IK med uddamålet. Foto: Bildbyrån

Det blev ett stort fall framåt för Västerviks IK borta mot HV 71 ikväll.
Men målmässigt var HV ett mål bättre.
Fallet var de billiga utvisningarna VIK åkte på i sista perioden.

Västervik inledde matchen på bästa sätt, dels genom att styra ut HV71:s första anstormning. Hemmalaget kom aldrig in i mitten och utan fick kämpa runt sargerna. HV hade i sig mycket puck i Västerviks zon de första sju minuterna men utan att få till något.

Efter drygt 8 minuter drog före detta VIK-spelare, Myles Powell på sig en utvisning och där Tim Wahlgren fick på ett rejält dragskott från blå, rakt upp i bortre krysset, efter dryga minuten i powerplay till 1–0 för VIK.

Billiga utvisningar

HV bjöds lite onödigt in i matchen efter drygt nio minuter då Västervik drog på sig två snabba och billiga utvisningar. Men VIK knöt ihop säcken. Närmast mål var Myles Powell som hade en puck i ribban.

Inget av lagen skapade speciellt mycket men där VIK var effektivast. Noterbart är att VIK:s nyförvärv, den finske centern, Jaakko Lantta visade mycket fina handleder och spelsinne.

Det var helt klart en period med mersmak från VIK:s sida.

I andra perioden kom HV71 ut i desperat tempo och pressade tillbaka VIK rejält och det resulterade i kvittering efter drygt två minuter. Anstormningen bedarrade något efter målet och VIK kunde flytta upp spelet och skapade en del halvchanser.

Efter 12 minuter blev det en helchans när Sebastian Benker spelade fram Brett Supinski som i sin tur la in pucken till Skyler Mckenzie som stod i slottet och bara drog till 2–1 för VIK.

Hade både 3-1 och 4-1 hängande i luften

Efter målet tog Västervik över spelet och hade 3–1 hängande i luften flera gånger men där HV lyckades slå undan i desperation.

Märkligt att ett så pass bra lag som HV71 faller tillbaka de sista åtta minuterna. Å andra sidan var det starkt av VIK att vända och ta över efter hemmalagets gedigna press och anstormning.

I sista perioden etablerade hemmalaget ett bättre anfallsspel och kunde både kvittera och göra 3–2 och 4–2 inom de första 10 minuterna. Mycket tack vare två riktigt billiga utvisningar som HV utnyttjade. Domarna var överhuvudtaget mycket tuffare i bedömningarna i utvisningarna på Västervik än hemmalaget. Men det är skit som lagen får ta – tyvärr.

Almtuna borta nästa

Västervik fick kontakt när Alexander Hilmersson reducerade till 3–4 efter knappt 16 minuter och jagade sedan kvittering. Men HV spikade igen och kunde vinna med uddamålet.

På fredag spelar VIK borta mot Almtuna.

HV71 – Västerviks IK 4–3 (0–1, 1–1, 3–1)

Första perioden: 0–1 PP (8.57) Tim Wahlgren (Johannes Johannessen).

Andra perioden: 1–1 (2.17) Marcus Davidsson (Måns Lindbäck). 1–2 (12.07) Skyler Mckenzie (Brett Supinski, Sebastian Benker).

Tredje perioden: 2–2 PP (4.48) Chad Billins. 3–2 (8.13) Tommi Huthala. 4–2 PP (9.26) Fredrik Forsberg. 4–3 PP (15.22) Alexander Hilmersson (Skyler Mackenzie).