Annons:

VH-kaptenen utbuad av bortafansen:

"Det var nytt, men väntat". Jakob Karlsson blev kraftigt utbuad av bortasupportrarna i Vimmerby. Foto: Stefan Härnström

VH-kaptenen utbuad av bortafansen: "Står för det jag sagt till 100 procent"

Vimmerby Hockeys kapten Jakob Karlsson brukar nästintill alltid bli hyllad i Vimmerby ishall. En ny upplevelse för honom var att bli totalt utbuad av den månghövdade bortasektionen.
– Kärleken är blind. De känner väl mer för Nybro än vad de tänker igenom hur de agerat i den här frågan, säger han själv.

Annons:

Vi får nog börja med bakgrunden här. Det var efter ett inlägg från Nybro Vikings om att man arrangerade en "invasionsresa" till Vimmerby, som hemmalagets lagkapten Jakob Karlsson skrev en kommentar på sociala medier.

Den meriterade centern skrev bland annat "bara så ni inte blir besvikna vill jag vara tydlig med att frontlinjen inte går i Vimmerby. Tror den är runt Bachmut, men det kan ni säkert googla fram". 

Ett inlägg av Jakob Karlsson som anspelade på att Nybro Vikings värvat en rysk spelare efter invasionen av Ukraina. Hans inlägg blev senare raderat och kritiken från Nybro Vikings blev ordentlig. 

– Den kommentaren som läggs där han jämför Vimmerby med frontlinjen i Bachmut, där tiotusentals människor har dött och fortfarande gör. Det är så otroligt låg nivå. Det är oacceptabelt utifrån mitt sätt att se det. Man kan ge gliringar, man kan också ge gliringar, sa Nybros klubbdirektör Kim Ahlqvist till Barometern

Anklagas för att vara rasist

I en senare artikel anklagade Nybros tränare Pekka Virta Vimmerbys lagkapten för att vara rasist. 

– Det måste absolut vara en nolltolerans mot rasism och de här typerna av grejer. Rasism finns överallt och det är någonting vi ska vara tydliga att ta avstånd från inom sporten. Jag vill inte göra en för stor historia av det här, jag vill mer vara tydlig att jag står bakom spelarna, sa han till Barometern. 

Att Nybros supportrar inte direkt ville åka på smekmånad med Jakob Karlsson märktes tydligt vid onsdagskvällens match. När VH:s lineup presenterades buade den tilltresta bortaklacken ordentligt. Ramsan "Karlsson, Karlsson, världens sämsta Karlsson" hördes också ljuda över ishallen flera gånger. 

– Det var något nytt att bli utbuad här hemma, men också väntat. Ramsan tyckte jag var lite kul, säger Jakob Karlsson. 

Känslan är att du snarare växer av sådant?

– Det triggar, men man är 100 procent taggad ändå. Kärleken är blind. De känner väl mer för Nybro än vad de tänker igenom hur de agerat i frågan. 

"Står för det jag sagt"

Även om inlägget – som Jakob Karlsson menar skrevs på grund av att han tyckte det var en rolig omständighet att kalla det för invasion när man har en rysk spelare i laget – togs bort säger han sig stå för varje ord.

– Jag står för det jag sagt till 100 procent. Jag vill inte göra den här grejen större eller hetsa igång något, men får jag frågan så svarar jag ärligt. Jag har tänkt på det här i ett års tid och nu hade jag svårt att hålla mig när jag fick ett tillfälle. 

Vad tänker du om att Nybro reagerat så starkt?

– Det är väl ett tecken på att det träffade och att de innerst inne vet att jag har rätt. Annars är det bara att argumentera för sin åsikt. Jag har inte hört några sakliga argument, utan snarare att jag är rasist. Jag vet inte vad som är rasistiskt i det. Hela västvärlden försöker isolera och bojkotta Ryssland utom Nybro och Borås. 

Nybro meddelade i ett pressmeddelande när Nikolai Skladnichencko presenterades att man försäkrat sig om att hans värderingar ligger i linje med föreningens. Räcker inte det?

– Då hade jag velat se det tydligare utåt i sådana fall. 

Nybro bojkottar

Jakob Karlsson var annars väldigt nöjd med den insats som hemmalaget stod för.

– Vi har fått matchserien dit vi vill och gör en underbar match. Det är tajt och små marginaler, men jag ser inte deras spets. Det visar att vi fått det dit vi vill, men det kommer krävas ännu mer i morgon säkert. 

Hur ser du på chanserna att ta två till?

– Det är bara att bryta ned matcherna. Vi har sagt ända sedan vårserien att vi ska ta det byte för byte och nollställa hela tiden. Det låter tråkigt, men det har varit vår melodi och vi växer som grupp av den här segern ännu mer. 

Fotnot: Dagens Vimmerby hade gärna låtit Nybro Vikings kommentera detta i vår tidning, men klubbdirektören Kim Ahlqvist har tydligt deklarerat att man valt att bojkotta Dagens Vimmerby tills vidare. Jakob Karlsson äger 75 procent av Dagens Vimmerby och är ansvarig utgivare.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Tabellservice

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt