PERFEKT AVSLUT PÅ VECKAN – VH TILLBAKA I SERIELEDNING

Eddie Levin satte 3–2-målet när Vimmerby Hockey besegrade Mariestad med 4–2 på bortais. Foto: Ossian Mathiasson

En tuff vecka med 0–4 mot Kristianstads IK och försäljning av Oskar Lindgren avslutades på bästa sätt. Vimmerby Hockey vann med 4–2 mot Mariestad och tog tillbaka serieledningen i Allettan.

Vimmerby Hockey kommer från en omvälvande vecka med storförlusten mot Kristianstads IK och försäljningen av Oskar Lindgren till Tingsryds AIF.

Starten på bortamatchen mot Mariestad blev inte vad VH hade hoppats på.

Spelet klaffade inte och Pelle Ström åkte ut två minuter för tripping efter några minuters spel. Mariestad tog vara på chansen och fick utdelning knappa minuten in i numerära överläget. Ludwig Wistén skickade iväg ett skott som Robin Christoffersson var chanslös på efter Simon Ericssons lyckosamma skymningsarbete.

Vimmerby tog sig in i matchen och visade prov på sitt rörliga, kreativa anfallsspel när Elias Lindgren kvitterade till 1–1 efter drygt tolv minuter. Det var ett mål som hängde i luften och VH tryckte på för ett ledningsmål flera gånger om. Närmast att göra mål var Martin Pärna som frispelades på bortre stolpen i powerplay och fick iväg ett skott som Tobias Sandberg gjorde en kanonräddning på.

2–2 kom från ingenstans

Ledningsmålet kom efter några minuters spel i mittperioden. VH iscensatte en snabb spelvändning och backen William Alftberg följde med upp i anfallet, tog avslut i första vågen och gjorde mål på sin egen retur. Anton Carlsson stod för framspelningen och drev in på kassen efter att ha levererat pucken och såg till att Alftberg fick komma till dubbla avslut.

När Vimmerby tryckte på för att skaffa sig en tvåmålsledning kom 2-2 från i princip ingenstans. Mariestad chippade ut en puck ur egen zon och Oscar Tellström åkte ifrån Pelle Ström och prickade in kvitteringen mellan benen på Robin Christoffersson.

Spelet jämnade ut sig efter kvitteringen ocH VH städade av ett boxplay på ett förtjänstfullt sätt i slutminuterna.

Upp i ensam serieledning

VH fick en superb start på tredje perioden och återtog sig ledning efter 51 sekunders spel. Mariestadsmålvakten Tobias Sandberg svarade för ett tveksamt ingripande när han gick ut på en puck bakom mål. Pucken gick fram till Jakob Heljemo som hittade Eddie Levin i en bra yta framför mål och 3–2-pucken gick in mellan benen på Sandberg. Levin fick kort därpå ett jätteläge för att göra 4–2, men han valde att passa istället för att skjuta.

VH åkte på ett lagstraff för sex man på isen efter 52.37 och då var Vincent Reimer bara en stolpträff från att utjämna till 3–3.

Med två och en halv minut kvar att spela tog Mariestad timeout och plockade ut målvakten. VH behövde bara 16 sekunder på sig för att göra mål i tom bur. Carl Sjöberg fintade bort sin back och lyfte in 4–2 i tom bur.

VH är efter dagens vinst uppe i serietopp med 30 poäng och ligger tre poäng före Kristianstads IK,

VH spelar hemma mot toppkonkurrenten Halmstad Hammers på onsdag kväll.

Mariestad BoIS–Vimmerby Hockey 2–4 (1–1, 1–1, 0–2)

Första perioden: 1–0 (5.28) Ludwig Wistén (Tobias Aronsson, Anton Blomberg) i spel fem mot fyra, 1–1 (12.11) Elias Lindgren (William Alftberg, Anton Carlsson)

Andra perioden: 1–2 (26.04) William Alftberg (Anton Carlsson, Eddie Levin), 2–2 (29.02) Oscar Tellström (Andreas Axelsson, Johan Frick)

Tredje perioden: 2–3 (40.51) Eddie Levin (Jakob Heljemo, Carl Sjöberg), 2–4 (57.38) Carl Sjöberg (Jakob Heljemo, Christoffer Törngren) i tom bur.

Skott: 22–33 (7–11, 5–11, 10–11)